Najim Laachraoui, tweede dode terrorist in Zaventem

De 24-jarige Najim Laachraoui -ook bekend onder zijn schuilnaam Soufiane Kayal- was inderdaad de tweede zelfmoordterrorist die zich gisteren in de luchthaven van Zaventem heeft opgeblazen. Dat is vanavond bevestigd aan onze redactie. Hij was ook de maker van bommengordels die eind vorig jaar in Parijs werden gebruikt.

Bij de aanslag in Zaventem waren gisteren drie mannen betrokken. Twee van hen hebben zichzelf opgeblazen. Eerder vandaag raakte de identiteit van één van hen bekend, dat bleek Ibrahim El Bakraoui te zijn, de broer de man die zichzelf kort daarop heeft opgeblazen in het metrostation Maalbeek.

Vanavond is aan onze redactie dan ook bevestigd dat de andere zelfmoordterrorist de 24-jarige Najim Laachraoui is. De Belg van Marokkaanse afkomst Laachraoui mag dan nog erg jong zijn, hij is ook erg berucht en er is al twee jaar een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem uitgevaardigd en werd gezocht omdat hij de maker was van bommengordels die in november vorig jaar gebruikt werden bij aanslagen in Parijs. Laachraoui werd eerder vandaag door de media ook al in verband gebracht met de aanslagen in Brussel en dat is dus nu bevestigd.

Laachraoui is in februari 2013 naar Syrië getrokken en moet één van de eerste "Syriëgangers" zijn. Hij was al eerder in contact gekomen met jihadistische groeperingen en zou in Syrië nieuwe rekruten hebben verwelkomd en opgeleid in terreur en gevechten. Hij wordt dan ook beschouwd als een belangrijke spil in de netwerken van mogelijke terroristen die IS in Europa heeft uitgebouwd. Hij zou toen de "strijdnaam" Abu Idriss hebben gebruikt.

In september 2015 keerde hij via de Balkanroute terug naar België. Hij werd toen in Boedapest gemeld in het gezelschap van Salah Abdeslam, de IS-terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en die vorige vrijdag is opgepakt in Molenbeek. Ook Mohamed Belkaïd -de man die vorige dinsdag werd doodgeschoten tijdens een huiszoeking in Vorst- was daarbij aanwezig.

Tijdens zijn terugtocht werden de drie gecontroleerd aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk. De grenswachten lieten hen gaan, omdat ze valse papieren hadden. De intussen internationaal gezochte Laachraoui verschool zich toen achter een vals paspoort op naam van Soufiane Kayal. 

Bommenmaker voor aanslagen in Parijs

In de daaropvolgende weken stond Laachraoui/Kayal herhaaldelijk in contact met andere leden van het IS-netwerk, zoals de eveneens teruggekeerde Abdelhamid Abaaoud, die eerder ontsnapt was in Verviers en zich daarover vrolijk had gemaakt in het magazine van de terreurgroep IS. Abaaoud was intussen ook terug in Frankrijk, waar hij voorbereidingen trof voor de bloedige aanslagen van november.

Het DNA van Lachraoui kon in verband worden gebracht met twee bommengordels die die avond in Parijs gebruikt werden, één nabij het Stade de France en één nabij de concertzaal Bataclan. 

Het spoor van Laachraoui via zijn DNA loopt ook via een aantal onderduikadressen, waar onder meer ook Salah Abdeslam verbleven heeft. Het gaat om een huis in Schaarbeek en één in Auvelais, in de provincie Namen. Dat laatste zou zijn gehuurd op naam van Kayal, die andere schuilnaam van Laachraoui.

Laachraoui groeide op in Schaarbeek en studeerde elektromechanica. Hij was technisch goed geschoold en dat heeft hem ongetwijfeld geholpen bij het maken van explosieven die gebruikt werden in de terreuraanslagen van Parijs en Brussel. Hij was een erg belangrijke spil in het IS-netwerk, ook al omdat hij hier is opgegroeid en goede contacten heeft in allerlei milieus in en rond Brussel.

Aanslagen versneld uitgevoerd uit vrees

Collega Caroline Vandenberghe vermoedt dat de aanslagen in Zaventem en Brussel al eerder gepland waren, maar dat de uitvoering ervan versneld werd omdat de terroristen vreesden om opgepakt te worden.

Dat blijkt uit het "testament" van Ibrahim El Bakraoui dat in Schaarbeek bevonden is op een pc, waarin hij duidelijk die vrees uitspreekt, zeker na huiszoekingen van vorige week waarbij niet enkel Mohamed Belkaïd in Vorst gedood werd, maar ook Salah Abdeslam en Amine Choukri vrijdagavond in Molenbeek werden gevat. 

Dat Laachraoui -intussen een oudgediende van IS en expert bommenmaker- zichzelf heeft opgeblazen, kan er op wijzen dat het netwerk de vlucht vooruit genomen heeft en vechtend ten onder wou gaan, zeker nadat dat andere brein, Abdelhamid Abaaoud, al eerder was gedood door de Franse politie. Toch wil dat niet zeggen dat het netwerk nu ontmanteld is, want er zijn nog een aantal verdachten op de loop, waaronder Mohammed Abrini, een jeugdvriend van Salah Abdeslam.

Meest gelezen