Ondernemer Vaast Leysen is overleden

In Brasschaat is de bekende ondernemer Vaast Leysen op 94-jarige leeftijd overleden. Hij speelde in de jaren 60 en 80 een belangrijke rol bij het Vlaams Economisch Verbond en stond mee aan de wieg van de Vlaamse beurskrant De Financieel-Economische Tijd.

Vaast Leysen was decennialang één van de meest invloedrijke mensen in de Vlaamse ondernemerswereld. Nochtans begon hij zijn carrière als hoogleraar aan de Faculteit Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen van de KU Leuven.

Dertig jaar lang was hij beherend vennoot van de Bank J. Van Breda & Co. en van Van Breda Risk & Benefits. De eerste afdeling werd nadien verkocht aan Ackermans & van Haaren. 

In 1968 speelde Leysen een belangrijke rol bij de oprichting van de Vlaamse beurskrant De Financieel-Economische Tijd, inmiddels herdoopt tot De Tijd. 

Tussen 1970 en 1976 was Vaast Leysen voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond (VEV). Ook nadien bleef hij erg invloedrijk in het Vlaamse bedrijfsleven. Van hem is ook het vrij recente idee om het VEV te laten samenwerken met de Vlaamse Kamers van Koophandel, waaruit nu de werkgeversorganisatie Voka is voortgekomen.