Ook jongeren en kinderen zijn bang na aanslagen

Awel, de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon, heeft vier keer meer oproepen gekregen dan normaal. Na de aanslagen bellen heel veel kinderen en jongeren omdat ze bang zijn. Volgens Awel is het belangrijk dat kinderen en jongeren over hun gevoelens kunnen praten en vragen kunnen stellen aan hun ouders of leerkrachten.

Sibille De Clercq, woordvoerster van Awel, vertelt dat de jongerenhulplijn  vier keer meer oproepen heeft gekregen dan tijdens een doorsnee dag. Dat komt doordat kinderen en jongeren bang zijn na de aanslagen in Brussel. Hun angsten zijn heel concreet: jonge kinderen maken zich vooral zorgen over hun ouders die in Brussel werken, jongeren zijn dan weer bang om op publieke plaatsen te komen of om het vliegtuig te nemen.

Na de aanslagen in Parijs kreeg Awel ook telefoontjes van kinderen met een moslimachtergrond die met vragen zaten en bang waren. Ook nu voelen zij zich geviseerd en worden ze zelfs gepest op school. Awel raadt kinderen en jongeren aan om te blijven praten en steun te zoeken bij ouders of leerkrachten die meer duiding kunnen geven. Volgens hen moeten ouders en leerkrachten kinderen vooral erkenning geven en aandachtig luisteren naar hun zorgen en vragen.

lees ook