Opnieuw wachtrijen aan de Brusselse stations tijdens avondspits

Brussel krabbelt langzaam recht na de terreuraanslagen van gisteren. Net zoals gisteren stonden er weer lange wachtrijen aan de Brusselse stations tijdens de avondspits. Op de weg waren er geen al te grote problemen. Op woensdag is er hoe dan ook al minder verkeer en het openbaar vervoer functioneert intussen min of meer normaal. Ook donderdag viert de MIVB dezelfde aangepaste dienstregeling door als woensdag.

Trein

De stations Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk, Brussel-Schuman en Brussel Nationaal-Luchthaven blijven gesloten.

De andere stations zijn open, maar zijn slechts via één ingang toegankelijk. Dat leidde tijdens de avondspits tot lange wachtrijen, ook al door de veiligheidscontroles. De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene adviseerde treingebruikers om hun vertrek uit te stellen.

Hieronder een overzicht van de stations die open zijn:

 • Brussel-Zuid (ingang via Hortaplein)
 • Brussel-Centraal (ingang via Europakruispunt)
 • Brussel-Noord (ingang via Simon Bolivarlaan)
 • Brussel-Luxemburg (ingang via Trierstraat)
 • Etterbeek
 • Schaarbeek
 • Delta
 • Meiser
 • Simonis
 • Brussel-West

In Brussel-Noord zijn nog wel veel ordediensten aanwezig, maar reizigers worden niet meer systematisch gefouilleerd.

Autoverkeer

De ochtendspits is vrij kalm verlopen. VRT-verkeersanker Hajo Beeckman verwachtte geen grote problemen voor de avondspits en dat is ook gebleken.

"Op woensdag wordt de avondspits breder uitgesmeerd, en bovendien zijn veel pendelaars vandaag niet naar Brussel gekomen."

Stads- en streekvervoer

De Lijn meldt dat alle bussen van en naar Brussel zo goed als normaal rijden. Alleen het busverkeer naar Brussels Airport is beperkt: de bussen rijden wel, maar stoppen aan een halte buiten de veiligheidsperimeter rond de luchthaven.

De MIVB voert donderdag dezelfde aangepaste dienstregeling in als woensdag. Dat heeft de maatschappij vanavond in samenspraak met de autoriteiten beslist. Ook donderdag zal de metro dus enkel weer toegankelijk zijn tussen 7 en 19 uur.

Bovengronds zal het merendeel van de bus- en tramlijnen rijden.

 • De metrolijnen 2 (Simonis-Elisabeth) en 6 (Koning Boudewijn-Weststation) worden donderdag niet uitgebaat. Tussen de stations Simonis en Weststation legt de MIVB wel pendelbussen in.
 • Op metrolijn 1 stoppen de metro's in de stations Stokkel, Roodebeek, Montgomery en Schuman aan de ene kant, en de stations Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus aan de andere kant.
 • Op metrolijn 5 houden de metro's halte in Delta, Petillon en Schuman aan de ene kant en ook weer in Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus aan de andere kant. Tussen de haltes Schuman en Centraal Station worden pendelbussen ingelegd.
 • De lijnen 3 en 4 worden normaal uitgebaat, met uitzondering van de stations Horta, Sint-Gillisvoorplein, Lemonnier, Anneessens, Beurs en Rogier. Wel uitgebaat worden de premetrostations Albert, Zuidstation, De Brouckère en Noordstation.
 • Hetzelfde geldt voor lijnen 7 en 25: het treinverkeer zal er normaal verlopen met uitzondering van de stations Boileau, Georges Henri en Diamant. Het premetrostation Montgomery wordt uitgebaat.

Meer informatie vindt u op de website en de Facebookpagina van de MIVB. Via Twitter geeft de MIVB om het uur een update van de situatie.