The day after, van uur tot uur

De dag na de aanslagen in Zaventem en Brussel wordt duidelijk wie de zelfmoordterroristen zijn, de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui.
AFP PHOTO
Het Beursplein is omgetoverd tot een zee van kaarsjes en bloemen en kaartjes.

04.00 uur: het gerechtelijk labo rondt zijn sporenonderzoek af in het appartement in Schaarbeek waar eerder huiszoekingen verricht werden. 

06.00 uur: de aanslagen die Brussel dinsdag compleet hebben lamgelegd, overheersen de hoofdartikels en de voorpagina's van de Vlaamse kranten. "Onze zwartste dag", "Het begin van een nieuw tijdperk"...Zowat iedereen schrijft dat de aanslagen eigenlijk voorspeld waren, maar de verontwaardiging en afkeur zijn ook algemeen.

06.30 uur: de ochtendspits bij het spoor verloopt normaal.

08.15 uur: Minister van Volksgezondheid Maggie De Block spreekt van "ongeveer 31 doden" en bijna 260 gewonden na de aanslagen in Brussel. De officiële cijfers variëren nog steeds omdat niet iedereen geïdentificeerd is.

09.00 uur: de winkels en een aantal trekpleisters openen weer hun deuren. Onder meer de Bozar, het UGC, het Stripmuseum en het Atomium zijn opnieuw open.

10.00 uur: het dreigingsniveau blijft voorlopig op niveau 4. Het OCAD, dat instaat voor de dreigingsanalyse, werkt volop aan een nieuwe evaluatie.

10.30 uur: de zelfmoordterroristen die zichzelf dinsdagochtend opgeblazen hebben op Brussels Airport, zijn volgens de Franstalige omroep RTBF geïdentificeerd als de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui. De twee broers, gekende zware criminelen, werden gezocht voor hun banden met de terreurcel die betrokken was bij de aanslagen van 13 november in Parijs.

10:25 uur: afgelopen nacht hebben zo'n 1.500 tot 1.600 gestrande passagiers overnacht in een van de drie opvangplaatsen die het provinciaal crisiscentrum van Vlaams-Brabant voor hen had ingericht.

11.00 uur: Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag meer dan 10.000 oproepen gekregen via het noodnummer 1771.

11:15 uur: Brussel heeft de Belgische Voetbalbond gevraagd om de interland van de Rode Duivels met Portugal van komende dinsdag te annuleren. Later wordt beslist de interland in Portugal te laten doorgaan.

12.00 uur: in het hele land wordt een minuut stilte in acht genomen. Op radio- en tv-zenders wordt het ook een minuut lang stil. Honderden mensen komen samen aan de Beurs in Brussel om de minuut stilte in acht te nemen na de bloedige aanslagen van een dag eerder. Onder hen ook heel wat politici. Om 12.00 uur precies hield de aanwezige menigte een minuut stilte. Na de minuut werd "vive la Belgique" geroepen, gevolgd door een minutenlang applaus.
Heel wat aanwezigen legden bloemen, kaarsen en Belgische vlaggen neer aan de Beurs. Anderen schreven met krijt boodschappen op de grond ter nagedachtenis van de slachtoffers.

13.00 uur: op de persconferentie van het federaal parket wordt bevestigd dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui zichzelf dinsdag hebben opgeblazen bij de aanslagen in Brussel. Het parket bevestigt voorts dat Najim Laachraoui niet gearresteerd is.

14:00 uur: in het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek gaat een centraal opvangspunt open voor mensen die na de aanslagen in Brussel nog op zoek zijn naar naasten.
 

14.15 uur: de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, houdt samen met de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, een reflectiemoment aan het Beursplein in Brussel.

14.30 uur: Koning Filip en koningin Mathilde komen aan op de luchthaven van Zaventem. Ze worden vergezeld door premier Charles Michel, minister Jacqueline Galant, de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte en de CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist. Ze brachten een bezoek aan het crisiscentrum waar de reddingsoperaties sinds dinsdagochtend geleid worden, en de verschillende hulpdiensten samenzitten.

Op het Beursplein betuigen de ministers-presidenten Rudi Vervoort (Brussels gewest), Geert Bourgeois (Vlaanderen), Paul Magnette (Waals Gewest) en Rudy Demotte (Franse Gemeenschap) gezamenlijk hun steun aan de slachtoffers van de aanslagen.

15.45 uur: Het koningspaar bezoekt het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek, waar nog slachtoffers worden verzorgd. Ook de Franse premier Manuel Valls kwam met een Franse delegatie naar het Militair Hospitaal.

18.00 uur: De koning en de koningin komen aan in het metrostation Maalbeek, waar dinsdag een van de aanslagen plaatsvond.
Een van de vermoedelijke daders van de aanslagen werd in juni 2015 opgepakt in Gaziantep, aan de grens met Syrië, zo zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een toespraak in Ankara. De man werd uitgewezen en Turkije waarschuwde ons land dat hij gevaarlijk was. volgens minister van Justitie Koen Geens is de man naar Nederland gegaan, en niet naar ons land. 

18.30 uur: de 24-jarige Najim Laachraoui -ook bekend onder zijn schuilnaam Soufiane Kayal- was inderdaad de tweede zelfmoordterrorist die zich gisteren in de luchthaven van Zaventem heeft opgeblazen. Hij was ook de maker van bommengordels die eind vorig jaar in Parijs werden gebruikt.

19.15 uur: alle passagiersvluchten op Brussels Airport worden tot en met vrijdag geschorst. Dat heeft de luchthaven meegedeeld. Woensdagavond zullen wel al enkele vracht- en privévluchten uitgevoerd worden. Luchtvaartmaatschappijen wijken de komende dagen uit naar regionale luchthavens.

20.00 uur: honderden personeelsleden van Brussels Airport houden een stille mars en een wake voor de slachtoffers.

20.15 uur: aan de Brabanthal in Leuven, waar afgelopen nacht ongeveer duizend gestrande reizigers werden opgevangen, kunnen de meesten nu vertrekken naar andere luchthavens.

21.30 uur: de Brusselse Wetstraat, waar metrostation Maalbeek zich bevindt, en verschillende Brusselse tunnels zijn opnieuw open voor het verkeer. Concreet gaat het over de tunnels Tervuren, Jubelpark, Wet en Reyers-Centrum richting centrum. Alle Brusselse tunnels langer dan 300 meter waren, net als de NAVO-tunnel, sinds gisteren allemaal afgesloten.