Turkse autoriteiten pakken vermoedelijke Japanse Syriëstrijder op

Een 24-jarige Japanner is door de Turkse veiligheidsdiensten opgepakt omdat hij ervan verdacht werd zich in Syrië bij de terreurorganisatie IS te willen aansluiten. Hij heeft toegegeven dat hij naar Syrië wilde na een "telefonisch contact", meldt persagentschap Dogan.

De man werd dinsdagavond in de provincie Gaziantep gearresteerd. Hij gaf aan de Turkse autoriteiten toe dat hij naar Syrië wilde na een "telefonisch contact", aldus Dogan. De politie bevestigde dat de man contact had met de jihadisten, nadat ze zijn gsm hadden doorzocht. Eens het onderzoek afgerond is, zal hij aan zijn land worden uitgeleverd, schrijft Dogan, die zijn foto met de handen in de lucht tijdens zijn arrestatie publiceerde.

Het Turkije van president Erdogan heeft de laatste tijd de controle aan de grens met Syrië toch wat opgedreven. Het is de belangrijkste doorgang voor sympathisanten die zich willen aansluiten bij IS. Meestal komen strijders uit landen met een grote moslimgemeenschap.

De Turkse minister van Europese Zaken Volkan Bozkir heeft woensdag tijdens een bezoek aan Finland gezegd dat 3.128 vermoedelijke Syriëstrijders sinds 2011 zijn uitgewezen. Meer dan duizend vermoedelijke IS-leden zitten momenteel in Turkse gevangenissen. Na de aanslag in Istanboel met vier buitenlandse doden vorige zaterdag heeft Turkije de arrestaties van mogelijke jihadisten de laatste dagen gevoelig opgedreven.