Vierhonderdtal leden van Rode Kruis ingezet

Zowat vierhonderd hulpverleners van het Rode Kruis werden gisteren gemobiliseerd na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. Het ging om vrijwillige hulpverleners, artsen, verplegers en ambulanciers. De vlag van het Rode Kruis op de hoofdzetel in Ukkel hangt halfstok, zo meldt de organisatie.

In Zaventem werden 200 mensen ingezet (160 overdag en 40 's nachts), gespreid over de drie onthaalcentra. Bijna 190 hulpverleners werden vervolgens in Brussel gemobiliseerd na de aanslag in de metro: 173 overdag en 15 medewerkers tot 1 uur 's nachts in het onthaalcentrum van Schaarbeek, dat werd opgezet in de nasleep van de huiszoekingen die volgden na de aanslagen.

Het gaat om vrijwilligers van het Rode Kruis Vlaanderen en la Croix Rouge de Belgique, zoals de Franstalige afdeling zich in ons land noemt. "Er zijn op de verschillende rampplaatsen zowel Vlaamse als Franstalige vrijwilligers door mekaar ingezet. Het heeft dan ook geen zin om een onderscheid te maken tussen de twee taalgroepen", zegt An Luyten van het Rode Kruis Vlaanderen.