33 miljoen jaar oude haaienschedel gevonden in kleigroeve Sint-Niklaas

In de kleigroeve van het bedrijf SVK in Sint-Niklaas is een uitzonderlijke vondst gedaan. Fossielenjagers haalden er een haaienschedel boven van maar liefst 33 miljoen jaar oud. Het gaat om de schedel van een engelhaai, een soort die al bestond in de tijd van de dinosauriërs en tot 20 jaar geleden ook nog in de Noordzee rondzwom.

In de periode waaruit de schedel stamt, lag Sint-Niklaas nog op de zeebodem. Er waren eerder al haaientanden bovengehaald, maar een haaienschedel van die ouderdom is heel uitzonderlijk. Normaal vergaat het skelet, omdat het uit zacht kraakbeen bestaat. Het is de best bewaarde haaienschedel in de Benelux. De schedel wordt nu bewaard voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Heel wat haaien waarvan af en toe nog fossielen uit de prehistorie worden gevonden, bestaan overigens nog heden ten dage. De engelhaai kwam tot twintig jaar geleden ook nog voor in de Noordzee.

"In tegenstelling tot de dinosauriërs hebben de haaien het goed gedaan in de evolutie. In plaats van uit te sterven, hebben ze zich geperfectioneerd. Heel wat van die haaien zijn intussen wel zeldzaam geworden. De engelhaai bijvoorbeeld, waarvan we die schedel gevonden hebben, is momenteel volledig verdwenen", zegt Frederik Mollen van de Vlaamse Onderzoeksgroep voor Haaien en Roggen.