€15 miljoen voor nieuwe vlag, Nieuw-Zeelanders verkiezen huidige

De inwoners van Nieuw-Zeeland hebben er in een referendum voor gekozen om hun huidige vlag te bewaren. Een alternatief, zonder Union Jack, werd met een meerderheid van 56,6 procent verworpen.
De vlag met de Union Jack blijft wapperen in Nieuw-Zeeland.

De Nieuw-Zeelandse regering wilde een nieuwe vlag omdat de huidige te veel op die van Australië lijkt en de Union Jack er nog steeds op te zien is. Het was hoog tijd om die verwijzing naar de Britten eruit te halen, meende premier John Key.

Een zoektocht naar een nieuwe vlag begon. De Nieuw-Zeelanders konden zich zelf over een reeks ontwerpen uitspreken en kozen uiteindelijk voor een varen op een blauw-zwarte achtergrond, geflankeerd door enkele rood-witte sterren (zie foto onder).

In een volgend referendum, dat net werd gehouden, moest die nieuwe vlag de huidige vlag uitdagen. Zo'n 56 procent koos voor de oude, 43 voor de nieuwe.

"Geen weggesmeten geld"

Een nederlaag voor de premier, die zijn ontgoocheling niet kon verbergen. Op Twitter riep hij de bevolking niettemin op om, nu het resultaat bekend is, de huidige vlag in het hart te sluiten: "Gebruik ze, omarm ze en vooral, wees er trots op."

De hele zoektocht naar een nieuwe vlag zou naar verluidt 26 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar hebben gekost, een dikke 15 miljoen euro. Volgens Key geen weggesmeten geld: het heeft een enorm, gezond debat bij de bevolking over ons natiegevoel losgeweekt, besloot hij.