"Alle passagiers zullen op tijd gecontacteerd worden"

Alle passagiersvluchten op Brussels Airport zijn voorlopig geschorst tot en met vrijdag. Hoelang de luchthaven nog dicht blijft, is koffiedik kijken. "Het gerechtelijk onderzoekt loopt nog. We moeten realistisch zijn: het is geen kwestie van uren dat de speurders bezig zijn, maar van dagen", zegt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport. Met de drukke paasuittocht in zicht, worden alvast alle passagiers gecontacteerd.

Vooraleer de luchthaven terug opent, moet het gerechtelijk onderzoek afgelopen zijn en moet luchtvaartmaatschappij Brussel Airlines de schade opmeten. Het onderzoek is nog volop bezig. In de nacht van woensdag op donderdag hebben de speurders wel even een pauze ingelast. "Het zijn telkens dezelfde speurders die het werk verrichten om zeker te zijn dat niets over het hoofd wordt gezien", verduidelijkt Fransen.

De luchthaven blijft alvast vandaag en morgen dicht. Maar wat zijn de vooruitzichten daarna? "Het hangt ervan af: misschien kan Brussels Airlines toch al in een deel van het gebouw binnen omdat het onderzoek daar al gebeurd is, en dan kunnen we vaststellingen doen", zegt Fransen. Ze benadrukt dat alle passagiers op tijd zullen worden gecontacteerd door hun vliegtuigmaatschappij. "Passagiers krijgen op maat oplossingen aangeboden", luidt het. Wie zijn reis wil uitstellen, kan altijd omboeken.

Brussels Airlines wijkt uit naar Luik en Antwerpen

Brussels Airlines voert vanaf vandaag vluchten uit vanop de regionale luchthavens van Luik en Antwerpen. 44 Europese vluchten zullen vertrekken vanuit Luik. Twintig vluchten zullen opstijgen op de Antwerpse luchthaven. Normaal gezien stonden er voor vandaag ongeveer 235 vluchten gepland. VRT-journalist Peter Decroubele staat in Luik en meldt dat er militairen aanwezig zijn en dat er buiten controles uitgevoerd worden. Voor morgen voorziet Brussels Airlines 96 vluchten: 66 in Luik en 30 in Antwerpen.

Mensen die een vlucht van Brussels Airlines in Luik of Antwerpen hebben, moeten wel zelf instaan voor het transport naar de luchthaven. Brussels Airlines vraagt passagiers om hun website goed in de gaten te houden.

Wat met de auto's op de parkings?

Door de aanslagen op de luchthaven van Zaventem hebben honderden mensen hun auto moeten achterlaten. De parkings staan vol. "Er is een perimeter ingesteld. Dat heeft tot gevolg dat mensen niet tot de parkings mogen gaan om hun auto op te halen. We zijn aan het bekijken of we die perimeter gedeeltelijk kunnen openstellen", vertelt Fransen.

Hetzelfde verhaal geldt voor de bagage. Heel wat mensen verlieten dinsdag hals over kop de vertrekhal en de pieren, en lieten hun koffers staan. "We maken een inventaris en we hebben de mensen opgeroepen om zich te registreren, zodat we snel de bagage bij de passagiers krijgen."