"Dinsdag en woensdag amper tickets verkocht"

Twee dagen na de aanslagen in Brussel en Zaventem gaan heel wat cultuurhuizen opnieuw open. Dat is sneller dan na de aanslagen van november in Parijs. "Er is specifiek gevraagd vanuit de overheden om Brussel niet dicht te houden", legt Dirk De Clippeleir van de Ancienne Belgique uit. Hij benadrukt wel dat er strikte veiligheidsmaatregelen gelden.

Na de aanslagen in Parijs vorig jaar bleef het in de Ancienne Belgique negen dagen stil. Nu is de concertzaal open na twee dagen, maar de situatie is anders, legt directeur De Clippeleir uit. "Het veiligheidsniveau 4 geldt nu voor het hele land, toen was dat specifiek voor Brussel. Vanuit de overheden is ook gevraagd om Brussel niet dicht te houden. In november kwam vanuit de veiligheidsdiensten ook duidelijk de opmerking dat de AB wel degelijk een doelwit was."

Toch gelden er strikte veiligheidsmaatregelen, want niveau 4 blijft aangehouden. Er is de hele dag bewaking en extra veiligheidspersoneel 's avonds, en voor elk concert worden alle toegankelijke ruimtes van de AB nagekeken op verdachte pakketten. Aan bezoekers wordt gevraagd om geen rugzakken of (hand)tassen mee te nemen. Indien dat toch zou gebeuren, wordt de inhoudt gecontroleerd.

Reserves
De economische impact van de terreurdreiging op de cultuurhuizen is groot. "De eerste weken zullen we minder bezoekers hebben, we hebben dat goed gemerkt in november. Eergisteren en gisteren zijn er amper tickets verkocht. 70 procent van de bezoekers komt uit Brussel en ik begrijp dat mensen die in Gent of Luik wonen over het risico nadenken", legt De Clippeleir uit.

De AB houdt het hoofd boven water. "We hebben gelukkig de voorbije jaren een goed financieel beleid gevoerd waardoor we wat kleine reserves hebben staan om de tegenslagen op te vangen. Maar we kunnen dat geen twee of drie jaar blijven opvangen."

Welke cultuurhuizen zijn open?

 • De Muntschouwburg en Muntpunt
 • Vorst Nationaal
 • Paleis 12 op de Heizel
 • De Botanique
 • KVS
 • UGC, Kinepolis en andere bioscopen in Brussel
 • BOZAR
 • Stripmuseum
 • La Fonderie
 • Horta museum
 • Museum van Elsene
 • Wiels in Vorst
 • Het Atomium