"Ook Khalid El Bakraoui schond voorwaarden vrijlating"

Ook Khalid El Bakraoui, de man die zich opblies in de Brusselse metro, is vorig jaar na een politiecontrole weer vrijgelaten, alhoewel hij de voorwaarden van zijn vrijlating geschonden had. Dat zegt de Bergense procureur des Konings Christian Henry aan De Morgen en is bevestigd aan onze redactie.

Khalid was in 2011 tot vijf jaar cel veroordeeld voor diefstal met geweld, maar kwam in 2013 voorwaardelijk vrij. In mei vorig jaar werd hij bij een toevallige verkeerscontrole staande gehouden. Hij bleek in het gezelschap te zijn van een vriend uit het criminele milieu, wat een schending was van zijn voorwaarden tot vrijlating.

De politie stelt een proces-verbaal op en het Openbaar Ministerie vraagt om een herroeping van de voorwaardelijke vrijlating, maar de strafuitvoeringsrechtbank gaat daar niet op in. Het was een eerste schending van de voorwaarden en alle andere voorwaarden werden wel nageleefd. Hij had zich regelmatig gemeld bij zijn justitieassistente en had ook een job gezocht.

Verdwenen

In december verandert dat alles. El Bakraoui daagt niet meer op bij zijn justitieassistente en is van adres veranderd zonder iets te laten weten. De justitieassistente stelt een rapport op  en op 22 december vraagt het Openbaar Ministerie een herroeping van de voorwaardelijke vrijlating.

Op 28 januari dit jaar is er een zitting van de strafuitvoeringsrechtbank waarvoor El Bakraoui niet opdaagt. Drie weken later wordt zijn voorwaardelijke vrijlating herroepen, alleen kan dat besluit niet aan hem betekend worden omdat hij onvindbaar is. Daarop wordt hij gesignaleerd in de nationale gegevensbank.

Khalid El Bakraoui is de jongere broer van Ibrahim, de man die zichzelf opblies in Zaventem en ook zijn voorwaarden had geschonden.