"Vergelding voor Belgische betrokkenheid bij bombardementen op IS"

De terreurorganisatie IS heeft een propagandavideo verspreid over de aanslagen in Brussel. Daarin beschuldigt IS België van betrokkenheid bij de bombardementen op IS-stellingen in Irak en Syrië.

De video bevat geen nieuwe onthullingen. Ze is gemaakt met de gebruikelijke mix van IS-gezang, nieuwsbeelden, quotes van westerse politici (onder wie nu ook Donald Trump) en oorlogstaferelen uit het kalifaat zelf.

Om hun daden te rechtvaardigen, halen ze klassieke argumenten aan uit oude religieuze teksten. Ze bekritiseren ook moslims die de aanslagen veroordelen. Er komen geen daders in beeld, maar er wordt wel gerecycleerd uit de video over de aanslagen in Parijs.

Over de Belgische betrokkenheid bij de bombardementen in Irak en Syrië liegen ze ronduit. "De vliegtuigen van de kruisvaarders, inclusief die van België, bombarderen nog altijd de moslims in Irak en Syrië. Dag en nacht. Ze doden daarbij kinderen, vrouwen en bejaarden en vernietigen moskeeën en scholen."

België heeft een aantal maanden mee bombardementen uitgevoerd in Irak, maar is nooit betrokken geweest bij operaties boven Syrië.