Canadese expert benoemd tot VN-gezant voor Palestijnse gebieden

De Canadees Stanley Michael Lynk is benoemd tot speciaal gezant voor de Verenigde Naties voor "de mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden". Dat heeft de VN-Mensenrechtenraad aangekondigd.

Professor in de rechten Lynk volgt de Indonesiër Makarim Wibisono op, die in januari ontslag nam uit de raad omdat hij van Israël nooit de toestemming had gekregen om de Palestijnse gebieden te betreden. En ook diens voorganger, de Amerikaan Richard Falk, kreeg die toegang niet.

Wibisono diende maandag zijn eindrapport in, en hekelde daarin "het gebrek aan medewerking dat jammer genoeg aantoont dat de situatie waarin de Palestijnen dagelijks lijden onder de schending van de mensenrechten door de Israëlische bezetting, blijft duren". Het is nog niet duidelijk of Lynk wel toegang zal krijgen tot de bezette gebieden. Zijn nieuwe mandaat is controversieel, omdat het specifiek gericht is op het onderzoeken van de mogelijke schendingen van de mensenrechten door Israël.

Israël en de Mensenrechtenraad leven sinds een paar jaar op gespannen voet, nadat Israëlische vertegenwoordigers het VN-orgaan verschillende keren beschuldigd hebben van vooringenomenheid.