De daders van de aanslagen in Brussel: wat weten we?

Wat weten we intussen over de daders van de aanslagen dinsdag in Zaventem en Brussel? Drie terroristen hebben zichzelf opgeblazen. Een vierde man is op de vlucht. Mogelijk is er ook een vijfde persoon betrokken, maar dat is nog onduidelijk.
De foto die verspreid werd na de aanslag op de luchthaven van Zaventem.

1. Ibrahim El Bakraoui

Ibrahim El Bakraoui (29), geboren in Brussel, blies zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Hij heeft een zwaar crimineel verleden en werd in 2014 vervroegd vrijgelaten nadat hij vier jaar in de cel had gezeten voor betrokkenheid bij een mislukte overval. In de zomer van 2015 is hij in Turkije opgepakt en op het vliegtuig gezet naar Nederland. Daarna verdween hij van de radar. Lees meer hier.

2. Khalid El Bakraoui

Khalid El Bakraoui (27), de broer van Ibrahim, blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek. Hij heeft eveneens een zwaar crimineel verleden en werd veroordeeld voor carjackings. Hij vormt een belangrijke link tussen de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem en die in Parijs vorig jaar. Zo huurde hij "safehouses" die gebruikt werden als uitvalsbasis door de terroristen van Parijs.

3. Najim Laachraoui

Najim Laachraoui (24) is de tweede terrorist die zichzelf opblies op Brussels Airport. Hij was wellicht een erg belangrijke figuur in het IS-netwerk. Hij groeide op in Schaarbeek en trok in februari 2013 als een van de eerste jihadisten naar Syrië. In september vorig jaar keerde hij terug via de Balkanroute. Hij was een van de twee mannen die in Boedapest opgepikt werden door Salah Abdeslam.

4. Voortvluchtige verdachte Zaventem

Er is nog één dader van de aanslagen op de luchthaven in Zaventem op de vlucht. Het gaat om de man met het hoedje en de bleke jas, die een koffer met explosieven achterliet op Brussels Airport. Over zijn identiteit is nog niets bekend.

5. Mogelijke verdachte Maalbeek

Mogelijk was er een tweede dader betrokken bij de aanslag in de metro in Maalbeek. Het gaat om een man die te zien is op beelden van een bewakingscamera en die een gelijkaardige rugzak draagt als zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui. De twee zouden ook een vluchtig contact hebben gehad. De man wordt opgespoord, maar het is nog niet duidelijk of hij effectief iets te maken heeft met de aanslagen.

Meest gelezen