Dreigingsniveau gezakt naar niveau drie

Het dreigingsniveau in ons land is gezakt naar niveau drie, het op één na hoogste niveau. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verklaard.

Het dreigingsniveau in ons land stond sinds de aanslagen van dinsdag op niveau vier, het hoogste niveau. Nu heeft het OCAD, het analyseorgaan voor de dreiging, geoordeeld dat dat niveau nu één trapje lager kan.

Niveau drie betekent wel nog steeds dat er sprake is van een "ernstige dreiging", maar die terreurdreiging is dus kennelijk niet meer imminent en zeer ernstig.

Het is niet bekend wat de redenen zijn om het dreigingsniveau te laten zakken. 

De dreigingsniveaus

Niveau 1 betekent dat de dreiging laag is. Concreet wil dat zeggen dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse niet bedreigd is.

Niveau 2 betekent dat de dreiging gemiddeld is. De dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse is dan weinig waarschijnlijk.

Niveau 3 betekent dat de dreiging ernstig is. Er is dan sprake van een mogelijke en waarschijnlijke dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse.

Niveau 4 betekent dan weer dat de dreiging zeer ernstig is. De dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse is dan zeer nabij.