Geens en Jambon bieden ontslag aan, premier Michel weigert

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hebben gisteren hun ontslag aangeboden aan premier Charles Michel (MR). Dat verneemt VRT Nieuws uit goede bron. De eerste minister heeft dat geweigerd.

Jambon en Geens hebben gisterenavond laat contact opgenomen met premier Michel, na de informatie over Ibrahim El Bakraoui, een van de terroristen van de aanslagen in Zaventem. Zo blijkt dat de man in 2014 in ons land voorwaardelijk is vrijgelaten en in de zomer van vorig jaar uit Turkije zou zijn uitgezet. Volgens president Recep Tayyip Erdogan was ons land daar ook van op de hoogte, maar deed het niets.

"Wij hebben daar beiden onze bereidheid uitgedrukt om ontslag te nemen", bevestigt Geens aan VRT Nieuws. Volgens onze informatie benadrukte Jambon in het gesprek wel dat hij "keihard wil doorwerken", maar ook ontslag wou nemen als de premier vond dat dat nodig was.

"Ik heb de hele avond en nacht voortgewerkt om de informatie van Turkije op een rijtje te zetten", zegt Jambon in "VTM Nieuws". "Als je dat doet, kan je je inderdaad grote vragen stellen bij een aantal zaken bij justitie en de afwikkeling ervan."

Premier Michel weigerde het ontslag van beide ministers meteen. Hij wil deze regering op poten houden en wil dat beiden voortwerken op hun terrein. "Er is uitdrukkelijk gevraagd om aan te blijven en om deze oorlogssituatie niet te verlaten. De regering en het parlement zullen dit samen met de bevolking doormaken", zegt Jambon.

Meest gelezen