Geval van dollekoeienziekte in Frankrijk

In het noordoosten van Frankrijk is een geïsoleerd geval van dollekoeienziekte vastgesteld. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Een honderdtal runderen dat mogelijk in contact kwam met het besmette dier zal worden afgemaakt. Het gaat om het derde geïsoleerde geval in Europa sinds 2015. Het Franse ministerie benadrukt ook dat er geen gevolgen zijn voor de consument.

Het geval van boviene spongiforme encephalopathie, de wetenschappelijke naam voor dollekoeienziekte, werd gisteren door een EU-referentielaboratorium bevestigd op een boerderij in de Franse Ardennen, waar een 5-jarige koe vroegtijdig was overleden.

Volgens het Franse ministerie van Landbouw gaat het om het derde geïsoleerde geval in Europa sinds 2015. Vorig jaar werden er twee gevallen vastgesteld in Ierland en Groot-Brittannië. De oorzaak van die geïsoleerde gevallen is toen niet achterhaald, maar de Franse regering zal nu samen met de Europese Commissie de drie gevallen onderzoeken.

lees ook