Grote politieacties in Brussel, zeven mensen opgepakt

In Brussel hebben verschillende versterkte huiszoekingen plaatsgevonden in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Brussel. Gisterenavond werden zes verdachten opgepakt, vanochtend nog één iemand.

Gisterenavond werden de speciale interventie-eenheden ingezet bij een grootschalige politieactie. Concreet vonden huiszoekingen plaats in Brussel, Jette en Schaarbeek.

"We kregen het klassieke beeld te zien: speciale eenheden die gemaskerd en zwaarbewapend een huis binnenvielen", zegt VRT-radiojournalist Stef Vaneerdewegh die getuige was van de huiszoeking in Schaarbeek. "Het ging om een huis dat in studio's is onderverdeeld en waar voornamelijk studenten zouden verblijven."

"De politie kreeg de steun van een explosievenhond en van de ontmijningsdienst", gaat hij verder. "Uiteindelijk zijn geen verdachten in het huis aangetroffen. Vervolgens zijn de mensen van het labo binnengegaan voor een sporenonderzoek en om naar bewijsmateriaal te zoeken."

Drie mensen vrij

Alles samen zijn gisterenavond zes mensen opgepakt, drie van hen voor het gebouw van het federaal parket in Brussel, één elders in Brussel en twee in Jette. Of de verdachten die voor het federaal parket opgepakt zijn, iets van plan waren of per toeval op die plek waren, is nog niet duidelijk.

Drie van de zes opgepakten zijn weer vrijgelaten, meldt het federaal parket. Dat is het geval met twee van de drie mannen die opgepakt waren vlakbij het gebouw van het federaal parket. De derde weigert mee te werken met het onderzoek, en zijn identiteit is nog niet bekend. Het is dus niet duidelijk of hij nu de weggevluchte terrorist is die in Zaventem werd gezien, of de man die in de metro gezien is bij de zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui.

Een vierde verdachte is na verhoor vrijgelaten.

Ten slotte zijn twee mensen onderschept op de ring van Brussel aan de afrit Jette. Het gaat om een man die de andere man was gaan afhalen op een luchthaven. Welke luchthaven is niet duidelijk, en ook hun eventuele rol in het terreurverhaal is niet duidelijk. 

Vanochtend vonden er nog verschillende huiszoekingen plaats, onder meer in Vorst en in Sint-Gillis. Twee mensen zijn daarbij opgepakt. Eén van hen raakte gewond aan het been.