Het pad van Ibrahim El Bakraoui: een reconstructie

Hoe het kon dat Ibrahim El Bakraoui (29), die zichzelf opblies in de luchthaven van Zaventem, vrij rondliep in ons land? Na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling schond hij de voorwaarden van die vrijlating en dook hij op aan de grens met Syrië. Toch werd hij niet opnieuw naar de gevangenis gebracht. Een overzicht van wat we weten.
Een foto genomen door de Turkse politie in juli 2015.

Januari 2010

Ibrahim El Bakraoui, die al een lang strafblad heeft, is betrokken bij een mislukte overval op een wisselkantoor in Brussel. De vluchtende overvallers schieten aan een wegversperring met een kalasjnikov op de politie. Eén agent krijgt drie kogels in het been en raakt zwaargewond. El Bakraoui en zijn kompanen worden uiteindelijk door de speciale eenheden van de politie uit het huis gehaald waarin ze zich verscholen hebben.

30 september 2010

El Bakraoui verschijnt voor de rechtbank en wordt veroordeeld tot 10 jaar cel.

12 mei 2014

El Bakraoui komt vrij onder elektronisch toezicht, voorafgaand aan zijn voorwaardelijke vrijlating.

20 oktober 2014

El Bakraoui komt formeel voorwaardelijk vrij. De strafuitvoeringsrechtbank laat hem gaan, ondanks negatieve adviezen van de gevangenisdirectie. De rechtbank is echter niet verplicht dat advies te volgen. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) waren alle penitentiaire verloven van El Bakraoui goed verlopen. De minister benadrukt ook dat de rechters van de strafuitvoeringsrechtbank onafhankelijk oordelen.

Juni/juli 2015

El Bakraoui mist eind juni twee afspraken met zijn probatieassistent. Hij schendt daarmee de voorwaarden van zijn vrijlating. Die voorwaarden verboden hem trouwens niet om maximum 30 dagen lang naar het buitenland te reizen.

In diezelfde periode duikt hij op in Turkije. De Turkse politie pakt hem op in de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Volgens president Erdogan brengen de Turken de Belgische autoriteiten ervan op de hoogte dat ze een gevaarlijke Syriëstrijder hebben gevat.

In ons land is de man nooit met terrorisme in verband gebracht. Men ziet dus geen aanleiding om hem te vervolgen. Hij kan wel opnieuw opgepakt worden omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating heeft geschonden, maar dat gebeurt niet. De voorwaardelijke invrijheidstelling is op dat moment nog niet herroepen. Daarvoor is een rechterlijk bevel nodig, zegt Geens.

Na een maand wordt El Bakraoui door Turkije het land uitgezet. Blijkbaar mag hij zelf kiezen waar hij heen gaat en hij vertrekt naar Amsterdam, in Nederland. Het gaat om een terugwijzing, niet om een uitlevering. Hierbij waarschuwen de Turken naar eigen zeggen ook de Nederlandse autoriteiten voor zijn komst. Maar die houden voorlopig de lippen stijf op elkaar.

Discussie

Een belangrijk punt van discussie is welke informatie de Belgische autoriteiten hadden. Een goede bron meldt aan onze redactie dat ons land pas enkele dagen na de landing van El Bakraoui in Nederland op de hoogte is gebracht van zijn uitwijzing. Dat is in tegenspraak met de uitspraken van Erdogan.

Augustus 2015

El Bakraoui verdwijnt na zijn aankomst in Nederland onder de radar. De strafuitvoeringsrechtbank herroept op 21 augustus zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Enkele dagen later wordt hij nationaal geseind.

22 maart 2016

El Bakraoui blaast zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem.

Meest gelezen