Het verhaal van de aanslagen, dag na dag

De voorbije dagen belandde België op een emotionele rollercoaster. Voor wie het overzicht kwijt is: een reconstructie van historische dagen.

15 maart

Alles begint op 15 maart in de Driesstraat in Vorst, bij een “doordweekse” huiszoeking. Als een handvol speurders daar neerstrijkt, verwachten ze een leeg huis aan te treffen. In de plaats daarvan worden ze op een kogelregen getrakteerd door de tijdelijke bewoners van het huis: Mohamed Belkaid, die tijdens de huiszoeking doodgeschoten wordt, Munir Ahmed Alaaj - of Amine Shukri, ook het gerecht kent zijn ware naam niet - én niemand minder dan Salah Abdeslam, zo blijkt uit gevonden vingerafrdrukken.

18 maart

Alaaj en Abdeslam zijn dan wel ontsnapt, de politie zit hen dicht op de huid. Er circuleren verhalen over een pizzabestelling en een telefoonoproep waardoor hij gelokaliseerd kan worden. Hoe dan ook, drie dagen na de huiszoeking in Vorst, valt de politie binnen in een pand in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Abdeslam en Alaaj worden opgepakt, samen met enkele leden van de notoire Aberkanfamilie.

22 maart

Aanvankelijk was dat aanleiding tot euforie. Herinner u de foto’s van Charles Michel en Francois Hollande in de Zestien. Of, frappanter nog, de foto waarop Michel en Jan Jambon poseren voor een zwaar uitgerust politieteam. Maar van die vreugde blijft weinig over als de bommen afgaan in Zaventem en het metrostation Maalbeek. Vrij snel vindt de politie het huis in Schaarbeek, waar de hele aanval is voorbereid. Ze vindt er een IS-vlag en massa’s materiaal om spijkerbommen mee te maken.

23 maart

Maar wie zijn de daders? Het is wachten tot de day after voor we daar een antwoord op krijgen. Het gaat om de broers Bakraoui, Ibrahim en Khalid, twee tot zelfmoordterroristen omgevormde Brusselse gangsters. Ook Najim Laachroui was één van de kamikazes op de luchthaven. De man in het wit van het opsporingsbericht is nog steeds onbekend.

Het hele verhaal krijgt een sterke politieke component als de Turkse president Erdogan meldt dat de Turkse autoriteiten Ibrahim Bakraoui in de zomer van 2015 uitleverden aan België. Waarop de vraag rijst: hoe komt het dat die man niet in de cel zit? Volgens Koen Geens werd hij uitgeleverd aan Nederland, en werd België pas een week later op de hoogte gebracht, toen de vogel al was gaan vliegen.

24 maart

Het verhaal veroorzakt grote commotie, getuige daarvan het verhaal over het ontslag van Jan Jambon en Koen Geens. In België eist de oppositie duidelijkheid over het verhaal, ook in Nederland veroorzaken de aanslagen grote deining. In beide landen staat voor deze namiddag een parlementair debat gepland.