In Flanders Fields Museum focust op Canada

Van 26 maart tot 3 juli belicht het In Flanders Fields Museum (IFFM) in Ieper de rol van de Canadese troepen in de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling krijgt de naam "Canada in Flanders".

Van de 65.000 Canadese slachtoffers tijdens WO I, is bijna een kwart in België overleden. Het dodental ligt op 15.274 slachtoffers. 6.433 Canadezen vonden de dood in 1916, precies honderd jaar geleden. Twee derden van de Canadezen die hier stierven zijn zelfs niet geboren in Canada, maar waren oorspronkelijk afkomstig van het Verenigd Koninkrijk, maar ook de Verenigde Staten en delen van West-Europa. Net daarom wil het IFFM de nodige aandacht besteden aan de rol van Canada.

Een grote thematentoonstelling moet deze rol belichten. Het gaat om een bijzondere tentoonstelling die heel wat voorwerpen, foto's en personenverhalen samenbrengt. Naast het algemene verhaal maakt de bezoeker kennis met enkele heel merkwaardige Canadezen, zoals de dichter John McCrae maar ook veel andere onbekende dichters en oorlogskunstenaars.

Ook het landschap speelt een grote rol in de tentoonstelling met unieke luchtbeelden en verschillende duidingsfilmpjes. Via het opzoekingswerk werd bijvoorbeeld duidelijk dat Canadese spoorwegbouwers zowat 1.700 km smalspoor achter het front hebben aangelegd. Die luchtbeelden moeten de bezoeker ertoe aanzetten om ook het landschap te ontdekken, zoals het monument op Hill 62.

Meest gelezen