John Kerry in ons land: "Je suis Bruxellois. Ik ben Brussels"

De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd tijdens zijn bezoek aan Brussel. "Je suis Bruxellois. Ik ben Brussels", zei hij in het Frans en het Nederlands na een ontmoeting met premier Charles Michel (MR).

De Amerikaanse minister is voor een kort bezoek in ons land, drie dagen na de bloedige aanslagen op Brussels Airport en in de metro. Hij drukte in naam van de Verenigde Staten zijn medeleven uit met alle Belgen. 

Deze voormiddag ging hij op bezoek bij premier Michel. "Het is een veelzeggend teken van de vriendschap tussen de Verenigde Staten en België", zo zegt de premier. Tijdens de persconferentie zei Kerry dat de VS aan de zijde staat van België en Europa in de strijd tegen terrorisme. "Je suis Bruxellois. Ik ben Brussels", klonk het. Een uitspraak die doet denken aan die van oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD), die na de aanslagen van 11 september 2001 zei zich Amerikaan te voelen.

Tijdens zijn blitzbezoek ontmoet Kerry ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en koning Filip. Daarna neemt hij op de luchthaven van Zaventem deel aan een "moment van reflectie", voor hij weer naar Washington vertrekt.