Karadzic krijgt 40 jaar wegens genocide en oorlogsmisdaden

Op het ex-Joegoslavië-tribunaal in de Nederlandse stad Den Haag is de gewezen Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic veroordeeld tot 40 jaar opsluiting wegens genocide en misdaden tegen de mensheid en het oorlogsrecht.

De nu 70-jarige Karadzic stond in Den Haag terecht wegens elf aanklachten, waaronder twee voor genocide of volkerenmoord. Het VN-tribunaal sprak Karadzic vrij voor een eerste aanklacht wegens gebrek aan voldoende bewijs. Een tweede genocideklacht wegens de moordpartij in de moslimenclave Srebrenica in 1995 werd wel weerhouden.  Karadzic is ook veroordeeld voor negen andere aanklachten voor moord, uitroeiing, schendingen van het oorlogsrecht, deportatie en gijzeling en geweld tegen burgers door Bosnisch-Servische milities onder zijn bevel.

Volgens de rechtbank zijn er veel geloofwaardige bewijzen voor wreedheden van Bosnisch-Servische milities tegen andere bevolkingsgroepen zoals moslims of Kroaten.

Een genocideklacht sloeg op de verovering van de door VN-blauwhelmen beschermde moslimenclave Srebrenica in juli 1995. Daar werden nadien 8 .000 moslimmannen en jongens gevangengenomen en vermoord door de Bosnisch-Servische milities. Die feiten zijn bewezen, want na de oorlog zijn in de buurt tal van massagraven met duizenden lichamen ontdekt.

Karadzic had op zijn proces onschuldig gepleit en zei dat hij met zijn acties enkel de Bosnisch-Servische bevolking wou beschermen. De rechtbank acht het echter duidelijk dat Radovan Karadzic als politiek leider van de Bosnische Serviërs voortdurend op de hoogte gehouden werd van het oppakken van 5.700 moslimmannen en -jongens, het sluiten van een vluchtcorridor en dat hij in code bevel zou hebben gegeven om die gevangenen dood te schieten. In totaal zijn er in Srebrenica bijna 8.000 gevangen moslims vermoord in wat de rechtbank een systematische en georganiseerde campagne noemt met de bedoeling de moslimaanwezigheid in Srebrenica te beëindigen.

Radovan Karadzic wordt ook veroordeeld wegens het 44 maanden durende beleg van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waarbij ook veel doden zijn gevallen.

De advocaat van Karadzic heeft kort na de uitspraak bekendgemaakt dat zijn cliënt in beroep gaat.

Van Srebrenica naar Den Haag

Radovan Karadzic was arts en psychiater, maar stapte in 1990 in de politiek toen het communisme in Joegoslavië ten val kwam en allerlei onderling botsende vormen van nationalisme de kop opstaken. Toen Joegoslavië in 1991 uiteenviel, waarschuwde Karadzic de niet-Servische bevolkingsgroepen in Bosnië om de onafhankelijkheid niet uit te roepen, anders zou het land een hel worden en zou de moslimbevolking er worden weggevaagd.

Toch scheurde Bosnië zich net als Slovenië en Kroatië af van Joegoslavië en daarop bezetten Servische milities met steun van het Joegoslavische leger 70% van het grondgebied. Het kwam tot etnische zuiveringen, moorden en verkrachtingen van niet-Servische inwoners. Karadzic was toen de politieke leider van de Bosnische Serviërs, maar coördineerde de oorlog samen met de militaire leider Ratko Mladic.

Na het bloedbad van Srebrenica in 1995 kwam de NAVO met luchtaanvallen tussenbeide en werden de Serviërs teruggeslagen en tot een akkoord gedwongen door de Bosnische Kroaten en moslims. Karadzic en Mldadic doken nadien onder. In 2008 werd Karadzic in Servië opgepakt en uitgeleverd aan het VN-tribunaal. Mladic werd in 2011 gevat. Zijn proces loopt nog steeds.

Meest gelezen