Koning en koningin bezoeken Gasthuisberg in Leuven

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Ze bezochten er de afdeling intensieve zorg en het operatiekwartier. Het koningspaar kreeg onder meer diverse stukken metaal te zien die uit de lichamen van de 19 slachtoffers van de aanslagen werden gehaald.

Filip en Mathilde werden opgewacht door Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder, en Rik Torfs, rector van de KU Leuven. Onder luid applaus van personeel en bezoekers werden ze Gasthuisberg binnengeleid. Ze ontmoetten er slachtoffers van de aanslagen, leden van de interventiediensten en verzorgingspersoneel.

Het koningspaar nam veel meer tijd dan gepland en praatte onder meer in alle discretie met patiënten en sommige familieleden. Mathilde informeerde vooral naar de twee gewonde kinderen van 3 en 5 jaar.

De koning en de koningin waren zienderogen onder de indruk. Vooral in het operatiekwartier, waar ze diverse restanten van spijkerbommen te zien kregen. In een van de potjes zat een metalen scherf van wel vijf op drie centimeter.

"In sommige lichamen tot 100 stukjes metaal"

"In de lichamen van sommige patiënten zaten tot honderd stukjes metaal, waarvan vele heel minuscuul", vertelde een zorgverlener. "Het zijn allemaal scherpe voorwerpen: spijkers, bouten, schroeven en moeren. De meeste kwamen terecht in de benen. Die stukjes metaal zijn niet allemaal afkomstig van de bommen. Het is een combinatie met stukken van onder meer balustrades."

Volgens chirurg-traumatoloog Stefaan Nijs zijn sommige plaatsen van het lichaam te gevaarlijk om de metalen stukjes te verwijderen. "Soms moeten we er helaas voor kiezen om kleine stukjes achter te laten in het lichaam", stelde Nijs.

"Voor Gasthuisberg is de aandacht van de koning en de regering een belangrijk signaal", zei professor en thoraxchirurg Paul De Leyn, die Filip en Mathilde begeleidde. Het bevestigt de status van UZ Leuven als gerenommeerd traumacentrum.