Meerderheid wil onderzoekscommissie

Er komt een onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel. Dat zijn de meerderheidspartijen van de federale regering overeen gekomen. Oppositielid Johan Vande Lanotte (SP.A) is sceptisch. "Dit is een doofpotoperatie."

Normaal houdt een meerderheid de boot van parlementaire onderzoekscommissies af, nu lanceerde ze zelf het idee. Nog tijdens de conferentie van de voorzitters in de Kamer en tijdens de kern, tweetten zowel Open VLD, N-VA als CD&V het nieuws."

"Doofpotoperatie"

Met zo'n onderzoekscommissie eigent het parlement zich bevoegdheden toe die nu exclusief aan het gerecht toe behoren. Zo kunnen bijvoorbeeld getuigen onder ede verhoord worden.

De bedoeling, zo zegt een bron in de meerderheid, is dat een "aantal zaken sinds de aanhouding van Salah Abdeslam worden uitgeklaard. Bijvoorbeeld: het profiel van de daders, of de deportatie van Ibrahim Bakraoui uit Turkije. Dat zeker ook."

Bij de meerderheid is er ook de verwachting dat ook de oppositie mee stapt in dit verhaal. Maar daar heerst voorlopig scepsis. De indruk leeft dat de regering tijd wil winnen. Johan Vande Lanotte: "Nu eerst antwoorden van de minister van Justitie, onderzoekscommissie is voor later."

De ex-minister spreekt over een doofpotoperatie. "Dit is doorgestoken kaart, een manier om de vragen te ontlopen. Die zijn nochtans simpel: welke info had België over de uitlevering, wie had die, en waarom zat Ibrahim Bakraoui niet in de cel. Als we geen afdoend antwoord krijgen, moet er over politieke verantwoordelijkheden spreken." Vande Lanotte weigert op dit moment echter het woord "ontslag" in de mond te nemen. 

Wel, zo zegt hij, is hij voorstander van een onderzoekscommissie. "Uiteraard, maar eerst willen we snelle antwoorden. Dit is nu een manier om dat vooral niet te hoeven doen. Dit is een doofpotoperatie. Ik ben te oud om in dit soort sprookjes te geloven."