Ontwikkelingslanden overtreffen "rijke" landen in investeringen hernieuwbare energie

Voor de eerste keer hebben ontwikkelingslanden meer in hernieuwbare energie geïnvesteerd dan de rijke. In 2015 is ook een wereldrecord bereikt, zo heeft het Milieuprogramma van de Verenigde Naties in een rapport bekendgemaakt.

"In 2015 waren er voor het eerst meer investeringen in hernieuwbare energie in de ontwikkelingslanden dan in de rijke landen", zegt het rapport. De ontwikkelingslanden en opkomende economieën trokken voor hernieuwbare energie 156 miljard dollar uit, een stijging met negentien procent ten opzichte van 2014, waarbij China voor twee derde van die investeringen instond.

De rijke landen strandden op 130 miljard dollar, een daling met acht procent tegenover het jaar daarvoor. Europa kwam aan 48 miljard dollar, een daling met 21 procent om op het laagste peil in negen jaar te komen.

Globaal investeerde de wereld in 2015 286 miljard dollar in hernieuwbare energie, een record dat drie procent hoger is dan dat van 2011.