Ook politieke hoogspanning in Nederland

De informatie dat de zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui via Nederland terug naar België is gekomen, veroorzaakt ook in Nederland politieke hoogspanning. Vanmiddag wordt over de zaak gedebatteerd in de Tweede Kamer.
Premier Rutte bij een herdenking in de Belgische ambassade in Den Haag.

De Turkse premier Erdogan verklaarde gisteren dat El Bakraoui vorig jaar werd opgepakt aan de Turks-Syrische grens en naar Nederland werd uitgezet. Zowel België als Nederland zouden op de hoogte gebracht zijn van de komst van El Bakraoui, met de waarschuwing dat het om een potentiële jihadist ging.

Ook in Nederland heerst er nog veel verwarring over de juiste toedracht van de feiten. De Nederlandse regering komt vanmiddag bijeen over de zaak, later in de namiddag volgt een debat in de Tweede Kamer. Minister van Justitie Van der Steur wilde voor de bijeenkomst van het kabinet alleen kwijt dat de zaak wordt uitgezocht. "We zijn gewoon bezig om de feiten goed op een rij te krijgen zodat we de Kamer daarover kunnen informeren", zei Van der Steur.

Het debat is gepland rond 17.30 uur. Geert Wilders reageerde gisteravond al via Twitter. "Als dit waar is, dan is het exit Rutte", liet de leider van de PVV weten. De andere partijen houden zich voorlopig nog op de vlakte.

Terugsturen

Er zijn nog vele vragen zoals welke informatie is uitgewisseld, welke waarschuwingen zijn er over de verdachte geuit en wat is daar dan vervolgens mee gebeurd.  Er is ook verwarring over de termen "uitzetten" en "uitleveren" en de implicaties daarvan.

Volgens de Nederlandse advocaat André Seebregts, die veel terrorismeverdachten bijstaat, gebeurt het redelijk vaak dat jongens Turkije niet in mogen en worden teruggestuurd, ook als er geen concrete verdenking tegen hen is.

Hij denkt dat er een soort lijst bestaat, waar ze op staan omdat ze optrekken met anderen die wel verdacht zijn. Bij aankomst op de luchthaven Schiphol staat er soms iemand te wachten van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, soms kunnen ze gewoon doorlopen en worden ze een tijdje later thuis bezocht.

Op de vraag hoe het komt dat zo iemand dan naar Nederland gestuurd wordt en niet naar België, verwijst Seebregts naar de open grenzen in Europa. "Hij heeft natuurlijk het recht om in Nederland te verblijven. Het maakt de Turken dan niet heel veel uit waar ze hem heen sturen, vermoed ik. Ik zie niet waarom ze zouden weigeren een Belg naar Nederland te sturen."

Herdenking

De Tweede Kamer heeft na de middag de slachtoffers van de aanslagen herdacht. Kamervoorzitter Arib sprak van een zwarte dag. "De dood van de slachtoffers slaat diepe gaten", voegde ze eraan toe.

Volgens Arib is de hele Belgische samenleving getroffen en reiken de emoties en het verdriet veel verder dan de grens van België. "In Nederland en de rest van Europa voelen we met België mee."

Ze benadrukte dat Brussel het hart van Europa vormt, waar de waarden openheid, veiligheid en vrijheid gelden. Volgens haar lagen juist die kernwaarden dinsdag onder vuur. "Dat zullen we altijd veroordelen en nooit accepteren."

Na de woorden van Arib nam de Kamer een minuut stilte in acht. Bij de herdenking was ook de Belgische ambassadeur aanwezig.