Opgepakte Fransman eerder veroordeeld op Belgisch terreurproces

De man die donderdag in Frankrijk opgepakt is en een belangrijke rol gespeeld heeft in de voorbereiding van een nieuwe aanslag daar, blijkt geen onbekende te zijn voor het Belgische gerecht. Hij woonde in Elsene en werd vorige zomer veroordeeld tot 10 jaar cel op een groot terreurproces in Brussel, waar ook Abdelhamid Abaaoud terechtstond, de bedenker van de aanslagen in Parijs.
AFP or licensors

Gisteren werd in Frankrijk een 34-jarige Fransman opgepakt na weken van "minutieus onderzoek". Dat heeft ertoe geleid dat een aanslag vermeden is in Frankrijk, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Volgens hem speelde de verdachte een belangrijke rol in een terreurnetwerk dat Frankrijk wou aanvallen. Hun voorbereidingen voor een aanslag zaten ook in een vergevorderd stadium.

De verdachte, Reda Kriket, blijkt geen onbekende te zijn voor het gerecht in ons land. Kriket had de Franse nationaliteit en woonde in Elsene. Vorige zomer is hij veroordeeld tot 10 jaar cel op een groot terrorismeproces in Brussel. Daar stonden 32 mensen terecht, niet alleen Syriëstrijders maar ook mensen die Syriëstrijders geronseld of geholpen zouden hebben. Opvallendste naam: Abdelhamid Abaaoud, de bedenker van de aanslagen in Parijs in november vorig jaar.

Kriket werd op dat proces veroordeeld voor deelname aan en lidmaatschap van een terroristische groepering. Hij had blijkbaar een hoge functie binnen het netwerk, hij regelde de logistieke en financiële kant. In het vonnis stond ook dat hij gespecialiseerd was in "ghanima", het verwerven van middelen door geweld te plegen op niet-moslims.

De Fransman werd veroordeeld tot 10 jaar cel, bij verstek, want hij was niet aanwezig op het proces. Volgens de Franse zender France Info zat hij op het moment van het vonnis in Syrië en keerde hij eind vorig jaar terug naar Frankrijk. Opvallend ook: in 2005 was hij al eens veroordeeld in Frankrijk tot 5 jaar cel voor terroristische activiteiten.

AFP or licensors

"Arrestatie is het resultaat van een minutieuze operatie"

Op de arrestatie van Kriket volgde gisteravond en vannacht een grote antiterreuractie in Argenteuil, een voorstad ten noorden van Parijs. Er waren huiszoekingen in een appartementsgebouw, ook de ontmijningsdienst kwam ter plaatse. Er is een grote veiligheidszone ingesteld. Bewoners uit de buurt werden geëvacueerd.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is er op dit moment nog geen concreet element dat de feiten kan linken aan de aanslagen in Parijs van 13 november en Brussel van 22 maart.

De man die werd opgepakt "maakte deel uit van een terroristische organisatie die van plan was aanslagen te plegen in ons land", zei Cazeneuve. "De arrestatie is het resultaat van een minutieuze operatie die enkele weken heeft geduurd en waarbij verschillende middelen werden ingezet voor technische en fysieke observatie, en waarbij nauw werd samengewerkt met de Europese inlichtingendiensten."

In de woning van de man zou een kleine hoeveelheid explosieven zijn gevonden, meldde een politiebron, maar daarover is niet meer informatie bekend.