Speurders hebben sterke vermoedens: "Abdeslam wou schietpartij houden in Brussel"

Speurders gaan ervan uit dat Salah Abdeslam, Mohamed Belkaïd en een derde man een schietpartij wilden houden in Brussel met kalasjnikovs en riotguns. De rest van de terreurgroep zou zichzelf opblazen. De terroristen hadden dus wellicht eenzelfde scenario voor ogen als in Parijs, alleen is dat dus deels mislukt. Dat heeft VRT Nieuws vernomen.

Het lijkt er steeds meer op dat de terroristen een veel grotere terreuraanslag in Brussel hadden gepland dan de aanslag op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Speurders achten de kans groot dat de mannen die in het onderduikadres in Vorst zaten, een grote schietpartij wilden houden in Brussel. Dat schreven vanmorgen ook al enkele kranten.

Het gaat dan om Salah Abdeslam, Mohamed Belkaïd en Amine Choukri (van wie de echte naam nog niet bekend is). Zij zaten in het huis in Vorst waar de politie  vorige week dinsdag een huiszoeking deed. Daarbij werden de agenten beschoten. Bij de politieactie die volgde, werd Belkaïd doodgeschoten. Abdeslam en Choukri konden ontkomen, maar werden enkele dagen later in Molenbeek gevat.

Het is volgens de speurders waarschijnlijk dat die drie mannen met kalasjnikovs en riotguns een schietpartij wilden houden in de hoofdstad. Dat terwijl de rest van de terreurgroep zich moest opblazen. Met andere woorden: de terroristen hadden eenzelfde scenario voorzien als bij de aanslagen in Parijs op 13 november, toen enkele zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen aan het Stade de France en anderen een schietpartij deden op terrassen en in de concertzaal Bataclan.

Volledige zekerheid dat dat de bedoeling van de terroristen was, is er nog niet, maar onze redactie verneemt dat de speurders denken dat die mogelijkheid wel groot is. Dankzij de politieactie in Vorst en de arrestatie van Abdeslam en Choukri in Molenbeek is dat mogelijk nog veel bloedigere scenario dus wellicht vermeden.