Vlaams minister-president Bourgeois ontbreekt op huldeceremonie

Vlaams minister-president Geert Bourgeois was vanmiddag niet aanwezig op de nationale huldeceremonie aan het federale parlement. De Vlaamse regeringsleider was zelf op een bezinningsmoment op het Martelaarsplein. De afwezigheid van Bourgeois wekt links en rechts wrevel op. Op het kabinet-Bourgeois benadrukt men dat er niets achter de afwezigheid moet worden gezocht en dat het bericht over de nationale huldeceremonie wellicht tussen de mazen van het net is geglipt.

Op de huldeceremonie van de Kamer, Senaat en federale regering waren naast de koning en koningin alle vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen en -regeringen present. Zo waren de ministers-presidenten Paul Magnette, Rudy Demotte, Rudi Vervoort en Oliver Paasch aanwezig op het Natieplein. Alleen Vlaams minister-president Geert Bourgeois was afwezig. Die hield op ongeveer hetzelfde moment een minuut stilte met zijn medewerkers op het Martelaarsplein.

Die afwezigheid werd hem door sommigen niet in dank afgenomen. Zo tweette SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke: "Ik twijfel er niet aan dat #vlareg oprecht meeleeft. Maar dit is een smet op haar blazoen. Zeer jammer". Ook Groen-fractieleider Björn Rzoska uitte zijn ongenoegen. Hij bestempelde de afwezigheid op het Natieplein als "wereldvreemd" terwijl er net nood is aan verbondenheid.

Op het kabinet-Bourgeois benadrukt men dat er niets moet worden gezocht achter de afwezigheid van de minister-president. "Er is geen persoonlijke uitnodiging geweest, alleen een algemeen bericht en dat is er blijkbaar tussendoor geglipt", klinkt het. Het kabinet wijst er nog op dat Bourgeois gisteren met zijn ministers een bezoek heeft gebracht aan het Beursplein en daar een boeket bloemen heeft neergelegd voor de slachtoffers van de aanslagen. Voort was Bourgeois ook aanwezig op de plechtigheid aan het Berlaymontgebouw.