Voortaan willekeurige controles aan grote stations in het hele land

De systematische controles aan de treinstations in Brussel worden stopgezet. Dat meldt het Crisiscentrum. Voortaan komen er willekeurige controles in grote stations in het hele land.

Na de aanslagen van dinsdag werden de toegangsmogelijkheden tot de grote stations in Brussel (Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid) beperkt. De treinreizigers werden maar langs één ingang binnengelaten, waar ze systematisch werden gecontroleerd. Dat leidde tot grote wachtrijen.

Nu het dreigingsniveau opnieuw gezakt is van vier naar drie, worden de systematische controles aan de Brusselse stations afgevoerd. Die worden nu wel vervangen, door willekeurige controles in de grote stations over het hele land.

Door voortaan te kiezen voor willekeurige controles wordt vermeden dat er zich nog grote mensenmassa's voor de Brusselse stations verzamelen. Ook laat het toe om personen met slechte bedoelingen in het ongewisse te laten over waar en hoe ze zullen gecontroleerd worden. Voorts kan zo de capaciteit van de veiligheidsdiensten beter gespreid worden, klinkt het.

Metro wordt verder heropend, onder strenge veiligheidsmaatregelen

Daarnaast werd ook beslist om door te gaan met het geleidelijk heropenen van de metrolijnen in Brussel, met militairen aan de ingangen van de geopende stations. Ook zal de politie patrouilleren in de metro's, en in de onmiddellijke omgeving, en zal er willekeurig gecontroleerd worden in de metrostations.

Voor de regionale luchthavens, die op dit moment open zijn, zijn er toegangscontroles voorzien, met explosievenhonden. Voorts blijven politie en militairen op strategische plaatsen aanwezig in het hele land.