Werd El Bakraoui naar Nederland gebracht? "Feiten eerst op een rij krijgen"

Nederland houdt voorlopig de lippen stijf op elkaar nu blijkt dat Turkije een van de terroristen van Zaventem vorig jaar in de zomer naar Nederland zou hebben gestuurd. "Er zijn nog veel vragen, die moeten we proberen te beantwoorden."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet gisteren weten dat Ibrahim El Bakraoui - een van de mannen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op Zaventem - vorige zomer is teruggestuurd naar Nederland. Hij werd opgepakt in Gaziantep, een stad in het oosten van het land en niet ver van de grens met Syrië.

Volgens Erdogan heeft zijn land België en Nederland verwittigd, maar werd er niets met de informatie gedaan. Uitspraken die niet enkel ons land in verlegenheid brengen. Alle Nederlandse ministers houden voorlopig de lippen stijf op elkaar en op het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukken ze dat er naarstig wordt gezocht naar de precieze feiten.

In "Nieuwsuur" kwam gisterenavond de kersverse korpschef van de Nederlandse Politie, Erik Akerboom, langs. Hij erkende dat er "nog heel wat vragen zijn". "Die proberen wij te beantwoorden", zegt hij in "Nieuwsuur". "We moeten de feiten eerst op een rij krijgen. Ik hoor zowel de term "terugwijzen" als "uitleveren". Dat zijn twee verschillende dingen. Dat moeten we eerst onderzoeken."

De extreemrechtse politicus Geert Wilders liet alvast zijn ongenoegen blijken over de hele zaak. Via Twitter zegt hij dat premier Mark Rutte moet aftreden als deze informatie klopt.

In de loop van de dag vindt in Nederland een groot debat plaats over de aanslagen in Brussel.