Zeldzame Sumatraanse neushoorn duikt na 40 jaar op in Borneo

Voor het eerst in meer dan veertig jaar is op het Indonesische deel van het eiland Borneo een Sumatraanse neushoorn aangetroffen. Dat meldt WWF Indonesië. De ontdekking is bijzonder want jarenlang dachten wetenschappers dat de soort op het eiland was uitgestorven.
Twee Sumatraanse neushoorns in de zoo van Cincinnati in de VS.

De Sumatraanse neushoorn is één van de vijf gekende neushoornsoorten op de planeet en meteen ook de kleinste. De dieren wegen zowat 800 kilo en hebben een lengte tussen de 2,5 en 3,2 meter. In het wild komen nog slechts honderd exemplaren voor, voornamelijk op het Indonesische eiland Sumatra.

Nu is ook op het eiland Borneo een exemplaar in het wild aangetroffen, zo meldt WWF Indonesië. Dat gebeurde in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland. Het gaat om een vrouwtje dat op 12 maart is gevangen in Kutai Barat in het oosten. Daarmee is de soort voor het eerst in meer dan veertig jaar opnieuw opgedoken op het eiland.

Lange tijd dachten wetenschappers dat de Sumatraanse neushoorn op Borneo in het wild was verdwenen. Vorig jaar werd de soort in het Maleisische deel van het eiland officieel als uitgestorven verklaard. In 2013 hebben wetenschappers in het Indonesische deel echter sporen ontdekt die wezen op de aanwezigheid van de Sumatraanse neushoorn. Met de vangst van het dier eerder deze maand, hebben ze hiervoor nu ook fysiek bewijs.

Het vrouwtje wordt tijdelijk gevangen gehouden in afwachting van een verhuizing per helikopter naar een stuk beschermd woud op zo'n 150 kilometer van haar vindplaats.