Zesde verdachte bij Antwerpse politie vrijgelaten onder voorwaarden

In het kader van het onderzoek naar onder meer vermoedelijke afpersing en diefstallen met geweld bij de Antwerpse politie, is een zesde verdachte opgepakt, en na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden. Het zou gaan om een agent die zich de voorbije week in het buitenland bevond.

Het onderzoek naar de interventie-inspecteurs van de zone City (Antwerpen-Noord en Borgerhout) is al enkele maanden aan de gang en leidde vorige week woensdag tot de arrestatie van - in eerste instantie - vier verdachten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) bracht de zaak op dat moment ook naar buiten.

Volgens het parket worden de betrokken agenten verdacht van afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen. Hun slachtoffers zouden onder meer mensen in een precaire verblijfssituatie zijn geweest, die systematisch aan controles onderworpen en beroofd werden.

Vrijdag werd ook nog een vijfde verdachte verhoord. Drie van de vijf agenten werden door de onderzoeksrechter aangehouden - van twee van hen is die aanhouding ook al bevestigd door de raadkamer - terwijl de twee anderen vrij zijn onder voorwaarden. Ze mogen onder meer hun functie voorlopig niet meer uitoefenen.

De zesde verdachte is intussen voor de onderzoeksrechter verschenen, die de man onder voorwaarden heeft vrijgelaten. De agent werd wel in verdenking gesteld voor mededaderschap van misbruik van gezag en voor het toebrengen van zware slagen.