Zweedse Academie veroordeelt fatwa tegen Salman Rushdie

27 jaar nadat Iran een fatwa tegen auteur Salman Rushdie heeft uitgevaardigd, heeft de Zweedse Academie dit doodvonnis veroordeeld. Concreet hekelt de instelling die jaarlijks 7 Nobelprijzen uitreikt het feit dat Iraanse staatsmedia een bijkomende beloning van 537.000 euro uitloven voor de dood van de Nobelprijswinnaar Literatuur.
Salman Rushdie (archieffoto).

In 1989 heeft de Iraansa ayatollah Ruhollah Khomeini, op dat moment de hoogste leider van het land, een doodvonnis tegen de Indiaas-Britse auteur Rushdie (68) uitgevaardigd. Radicale moslims bestempelden zijn roman "De duivelsverzen" als godslasterlijk. Rushdie moest vervolgens jarenlang ondergedoken leven.

"Het doodvonnis en de premie vormen een schending van het volkenrecht", luidt het nu in de mededeling van de Zweedse Academie. "Dat de fatwa als straf voor een literair werk werd uitgesproken, is bovendien een zware schending van het recht op een vrije meningsuiting".

De Academie was in 1989 diep verdeeld over hoe op de fatwa moest worden gereageerd. Twee van de 18 voor het leven gekozen leden stapten op uit protest tegen de weigering om het Iraanse dreigement te veroordelen. De Academie hield het toen bij een algemene verklaring.

Rushdie woont op dit moment in Londen. Zijn woordvoerder heeft nog geen commentaar gegeven.