"Ach, die lullige Belgen ..." - Geert Hoste

In Nederland is er medelijden maar zijn er ook meewarige reacties op de aanslagen in België. Het schokt Geert Hoste. Hij was die dag in Nederlandse treinstations.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Geert Hoste is stand-up comedian. Hij schrijft regelmatig opiniestukken voor deredactie.be.

Een paar uur na de aanslagen in Zaventem en Brussel wandelde ik door het Centraal Station in Rotterdam. Een koffie halen, bakkie troost. Het was 13 uur en in de media stonden de berichten over de verhoogde waakzaamheid in de grote stations in Nederland. Ik wilde dat vaststellen.

Aan de achterkant van het Station stonden drie agenten van de spoorwegpolitie, in gele fluorvesten een sigaretje roken. Dollen met elkaar. Gezellig. Geen controle, tenzij je Openbaar Vervoer-chipkaart als terroristproof beschouwt.

Die ochtend lees en hoor ik de commentaren over wat er in België is gebeurd en de slotsom is medeleven, maar toch ook veel "Ach, die Belgen hebben het hele gevaar, trouw aan hun aard, een beetje lullig aangepakt".

Ik pik er lukraak twee uit: journalist Arnold Karstens op NPO1: "De Belgen hebben de voorbije jaren geen klap uitgevoerd". Daar doe ik nog geen uitspraak over, dat doe ik maar één keer per jaar, in mijn eindejaarsconference.

De andere gaste Dieuwertje Kuijpers in Goeiemorgen Nederland "voelt de dreiging in Nederland niet zo".

Controle?

Terwijl ik door het Centraal Station Rotterdam slenterde, wilde ik even poolshoogte nemen aan de hoofdingang. Daar was geen bewaking te zien.

Alleen een display met bijbels.

Bij het betalen van mijn koffie kreeg ik als wisselgeld een Nederlandse twee-euromunt met op de zijkant : "God zij met ons".

Inshallah.

Ik hoop dat Nederland gespaard blijft.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.