"Net nú is muziek gepaster en essentiëler dan ooit"

"Pyjama days": zo heet de tweede soloplaat van Bent Van Looy. Een vrolijke, kleurrijke en hoopvolle plaat, die vandaag uitkomt. Van Looy stelde zijn nieuwe nummers gisteren al voor aan een select publiek. Een gesprek over nummers schrijven in L.A., 40 worden en de helende kracht van muziek.

We treffen een licht zenuwachtige Van Looy vlak voor zijn Radio 1-sessie, waarin hij zijn nieuwe nummers voor de allereerste keer op een publiek loslaat. Een optreden dat na de aanslagen van dinsdag ei zo na niet was doorgegaan.

"Er werd me gevraagd of we dit wel moesten doen nu. Of het wel gepast was. Maar ik heb hier geen seconde over getwijfeld", zegt de zanger vastberaden. "Net nú is dit optreden gepast. We moeten samenkomen en mooie dingen maken. Dat is het enige wat we op dit moment kunnen doen. En het is essentieel. Muziek is zo'n krachtig medium. Het verbindt mensen en geeft alles misschien een plaats, als het goed is."

Voor Van Looy is het niet de eerste keer dat terreur zo dichtbij komt. Eind vorig jaar werd zijn jarenlange thuishaven Parijs al opgeschrikt door aanslagen. "Dit voelt voor mij nét hetzelfde. De horror komt nu héél dicht bij waar we wonen, werken, op reis vertrekken, naar school gaan. Dat is schokkend", zucht hij.

"We hebben lang in een vredesbubble geleefd. Die realiteit bestaat niet meer, er is nu een andere. Daar moeten we zo goed en zo kwaad als mogelijk mee leren leven. Met die onbestemde angst die in de lucht hangt. Met het idee: het is niet meer zo zorgeloos als vroeger."

"Plaat spontaan en onvoorbereid gemaakt"

Waarin Van Looy wel zorgeloos wil klinken, zijn de nieuwe nummers op zijn tweede soloplaat "Pyjama days". Een vreemde titel, die voor hem echter voor de hand lag.

"Ik had een nummer geschreven dat zo heette, en ik wist dat het de titeltrack zou worden. Ik zag ook meteen de platenhoes voor mij: ik in een mooie pyjama op straat, met een bos bloemen in mijn handen. Dat is het ook geworden. Snel beslist", lacht hij.

Van Looy omschrijft zijn nieuwe nummers als "hoopvol en vrolijk, kleurrijk, vrij en sprankelend". En "zijn allerbeste werk tot nu toe". Net als voor zijn eerste soloplaat "Round the bend" trok hij een tijd naar Los Angeles. Niet voor het goede weer, wel om opnieuw samen te werken met producer Jason Falkner.

"Ik had na mijn eerste plaat het gevoel dat ik hem maar voor de helft had gebruikt. Al klinkt dat een beetje oneerbiedig (lacht). Ik was toen supergoed voorbereid. Ik wist perfect welke plaat ik met hem wilde maken, en ik heb dat ook gedaan. Maar nu wilde ik het toeval een kans geven. Om te kijken welke mooie dingen daaruit kunnen geboren worden. Ik vertrok onvoorbereid: met liedjes op zak, maar zonder concrete versies. Die ontdek ik al musicerend, samen met de luisteraars van de plaat."

De werkwijze bij de opnames was wel identiek. "Jason en ik speelden alles met zijn tweeën in, in zijn woonkamer. Hij woont in een klein huis dat volledig als studio is ingericht. Alles is daar muziek. Heerlijk."

Over zijn favoriet op "Pyjama days" moet Van Looy niet lang nadenken. "Zonder twijfel het openingsnummer "30 days without sun". Ik begrijp nog altijd niet goed hoe ik dat nummer gemaakt heb. Toen het ontstond, was ik oprecht verbaasd. Als dat gebeurt, is dat goed nieuws. Ik vind muziek die ik zelf niet snap absoluut het mooist (glimlacht)".

"Dichter bij mezelf dan 3 jaar geleden"

In "My escape" bezingt Van Looy zijn zoektocht van de voorbije jaren met de woorden: "I've travelled light years to be where I am". "Het is ieders einddoel: volledig in het reine te zijn met jezelf als je op de plaats van bestemming aankomt. Waar dat ook moge zijn. Ik ben er momenteel nog niet, maar ik ben er dichter bij dan twee jaar geleden. Een fijn gevoel", glimlacht hij. "Dat je je meer op je gemak voelt in de wereld, maar ook met jezelf.  Mijn soloperiode heeft gemaakt dat ik kwetsbaarder en eerlijker op een podium sta. En met meer vertrouwen."

Schijn bedriegt, maar begin mei wordt Van Looy al 40. Een midlifecrisis vreest hij niet. "Die heb ik op mijn 30e al gehad", grijnst hij. "Ik was heel bang om 30 te worden, omdat ik toen al heel lang popmuziek maakte. Je wordt verondersteld om tussen je 16e en je 20e een meesterwerk te schrijven en op te nemen. Nu ben ik superrelaxted."

Van Looys adreskaartje is stilaan te klein voor al zijn bezigheden. Hij omschrijft zichzelf als iemand die "gulzig is naar ervaringen". "Ik heb geleerd om vaker "ja" te zeggen en dingen te proberen. Als je altijd maar "nee" zegt, dan gebeurt er helemaal niks. Die veelheid aan bezigheden werkt voor mij eerder stimulerend en inspirerend dan verwarrend", legt hij uit. "Ik heb het nodig om elke dag te weten dat ik weer iets anders ga doen. Dat je toch op de tippen van je tenen moet staan om dat goed te doen. Er komen dingen op mijn pad, maar het is geen uitgestippelde route naar een einddoel."

De komende maanden staan in het teken van "Pyjama days", met ook meerdere Belgische festivaloptredens deze zomer. Waar, dat wil hij nog niet kwijt. Verder hoopt Van Looy als jonge vader vooral op "genoeg slaap" en "een mooi leven voor zijn plaat".

Radio 1-sessie: muziek die voor zich spreekt

Van Looy zei voor de Radio 1-sessie dat hij niet de behoefte voelde om "er een thema-avond van te maken". Geen expliciete verwijzingen dus naar de aanslagen of grote veranderingen in de setlist. "De essentie is samen zijn en muziek spelen".

Bent staat sinds lang weer op het podium met een band. Hij brengt een mix van nieuwe nummers en singles uit zijn vorige soloplaat "Round the bend". Het nieuwe werk klint meeslepend, funky en bij momenten folky. Maar bovenal vrolijk. Single "My escape" rockt live behoorlijk stevig. En klinkt al erg herkenbaar. Er wordt gedanst en gelachen. Een ode aan "zijn" Parijs in "High and dry" en ballad "Sink or swim" missen hun doel niet en brengen troost. Een muzikale knuffel als het ware.

Enkel tijdens de bisronde blijkt dat het geen avond is als een andere. Van Looy speelt een ingetogen versie van "Human nature" van Michael Jackson. "Niet van mezelf, maar op dit moment wel mooi." (zie onderstaande video)