Aanslagen wegen op toeristische imago van Brussel

Het toeristische imago van Brussel heeft na de aanslagen een opdoffer gekregen. Dat heeft Geert Cochez van Visit Brussels, het toerismebureau van Brussel, gezegd in "Hautekiet" op Radio 1. Ook na de aanslagen in Parijs en na de lockdown van Brussel merkte Visit Brussels een duidelijke impact. Concrete cijfers kan Cochez nog niet geven. “De concrete impact wordt de komende weken duidelijk”, luidt het.

Brussel is gevaarlijk. Dat was het beeld dat leefde in binnen- en buitenland na de aanslagen in Parijs in november en de daaropvolgende lockdown van Brussel. Visit Brussels lanceerde daarom in januari een telefooncampagne om zo opnieuw toeristen naar de hoofdstad te lokken. Brusselaars beantwoordden telefoontjes uit het buitenland en vertelden hoe zij Brussel ervoeren. Op die manier herstelde het toeristische imago van Brussel zich beetje bij beetje.

Positief beeld creëren

De aanslagen van dinsdag betekenen een nieuwe mokerslag voor Brussel. Het zal voor Visit Brussels niet makkelijk zijn het imago opnieuw op te krikken, maar ze moeten zich nu vooral focussen op crisiscommunicatie. “We tonen hoe andere steden meeleven met Brussel en hoe de Brusselse samenleving zich engageert om de draad weer op te nemen door bijvoorbeeld de tekeningen aan het Beursplein te tonen”, zegt Cochez. De politieacties en arrestaties zorgen er volgens Cochez wel voor dat mensen nu sneller het idee krijgen dat Brussel weer veilig is. Vandaag gaan ook de meeste toeristische attracties in Brussel opnieuw open.

Effect in andere regio's

Ook in andere Belgische regio’s en Europese landen zullen de aanslagen hun weerslag hebben. “Elke Europese stad kan meemaken wat Brussel nu heeft meegemaakt”, aldus Cochez. De Brugse horeca voelt nu al de gevolgen: bij Hertog Jan, het driesterrenrestaurant van Gert de Mangeleer, annuleren de buitenlandse klanten massaal. Cochez koestert wel hoop: “Wetenschappelijk onderzoek na de aanslagen in Madrid en Londen heeft aangetoond dat een stad al na zes weken uit het dal kan klimmen, mensen blijven de associatie niet de hele tijd maken, de vraag is nu vooral hoe snel we kunnen terugkeren naar een stad die veiligheid kan garanderen."

lees ook