Disney, Google en co boycotten Georgia om homofoob wetsvoorstel

Disney, Google en andere grote mediabedrijven hebben een boycot aangekondigd van de Amerikaanse staat Georgia. In die zuidelijke staat ligt immers een wetsvoorstel op tafel dat het homohuwelijk er ontzettend moeilijk kan maken.

Sinds juni vorig jaar is het voor holebi's mogelijk om in alle staten van de Verenigde Staten in het huwelijksbootje te stappen. In Georgia ligt echter een wetsvoorstel voor dat het in de praktijk ontzettend moeilijk kan maken voor holebi's om te huwen. Wie een zaal verhuurt of ceremonies leidt zou volgens het voorstel religieuze overtuigingen kunnen inroepen om een homohuwelijk te weigeren.

Als de gouverneur van Georgia de wet tekent, vrezen critici dat holebi's massaal zullen gediscrimineerd worden in de zuidelijke staat. Het wetsvoorstel zou daarenboven een precedent kunnen zijn voor andere conservatieve staten om soortgelijke wetgeving in te voeren.

De entertainmentindustrie springt nu in de bres voor de holebi's. Tientallen grote mediabedrijven dreigen ermee Georgia volledig te boycotten als het voorstel wet wordt. De boycottende bedrijven zijn niet van de minste. Het gaat onder meer om Disney, Marvel, Google, Microsoft en AMC. AMC neemt bijvoorbeeld hitserie "The walking dead" op in de staat. Dat is ook het geval voor verschillende Marvel-films.

Ook verschillende bedrijven uit andere sectoren hebben een boycot aangekondigd als het wetsvoorstel wordt doorgevoerd. Het gaat om kleppers met hoofdzetels in Atlanta (de hoofdstad van de staat) als luchtvaartmaatschappij Delta Airlines, Coca-Cola en UPS. De economische gevolgen van de boycot zouden niet min zijn. De gouverneur van de staat heeft aangekondigd om pas in april een beslissing te nemen.