Honderden mensen wonen wakes en herdenkingen bij

Op het Beursplein in Brussel zijn vanavond zo'n 1.000 mensen samengekomen voor een herdenking van de slachtoffers van de aanslagen. Ook heel wat buitenlanders kwamen hun steun betuigen. Ook in heel wat andere Belgische steden en gemeenten zijn er vanavond herdenkingsmomenten gehouden, en ook in Amsterdam.
De "Ode an die Freude" lokte heel wat toeschouwers.

Door het slechte weer liep het Brusselse Beursplein vanmorgen een stuk minder vol liep dan de afgelopen twee dagen. Het Beursplein is de gedenkplaats bij uitstek sinds de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek.

In de voormiddag was er opvallend minder volk aanwezig aan de Brusselse Beurs dan in de afgelopen twee dagen. De regen hield veel mensen weg. Vanaf de middag en bij het verschijnen van de zon stroomden de mensen stilaan weer toe. Het kleurrijke oppervlak met bloemen, vlaggen, kaarsen en tekeningen voor de trappen van de Beurs breidt zich elke dag uit.

Om 15.00 uur brachten de musici van het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor de Ode an die Freude, het Europese volkslied, als boodschap van verwerking, hoop en toekomst. Dat bracht wel heel wat volk op de been.

Vanavond kwamen er op initiatief van het Rode Kruis verschillende brandweermannen, politieagenten en andere hulpverleners samen aan het Beursplein om de slachtoffers te eren. In totaal waren er zo'n 1.000 mensen op het plein.

Antwerpen

Op de Suikerrui bij het Antwerpse stadhuis zijn zowat 1.100 mensen bij elkaar gekomen voor een wake ter ere van de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag in Brussel en Zaventem.

Stille bezinningsmomenten werden er afgewisseld met applaus en toespraken met een oproep tot solidariteit en samenhorigheid. Heel wat aanwezigen legden kaarsen, bloemen of kaartjes neer en tekenden net zoals aan de Brusselse Beurs met krijt solidariteitsboodschappen op de grond en zelfs op de trappen en muren van het stadhuis.

De organisatoren van de wake, onder meer burgerplatform Hart boven Hard, riepen op om over nationaliteiten, afkomst en religies heen de slachtoffers van aanslagen overal ter wereld te gedenken en niet toe te geven aan door terrorisme ingegeven angst of wantrouwen. "Terreur haalt mensen uit elkaar en wil dat we in termen van 'wij' versus 'zij' gaan denken", klonk het onder meer. "Dat mogen we niet laten gebeuren. We moeten bovendien opletten dat de enige vrijheid die we nog overhouden er één is die we achter een hoge beschermende muur kunnen beleven."

500 in Gent

De wake van Hart boven Hard in Gent bracht vanavond ruim 500 mensen onder de stadshal. Bij de aanwezigen waren onder meer Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers, de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) en andere leden van het schepencollege, naast mensen uit de vakbond en de cultuursector, maar bovenal veel Gentenaars, jong en oud, met of zonder migratie-achtergrond.

Tijdens de wake namen verschillende sprekers het woord. Er werd onder meer een oproep aan de politiek gedaan om meer te investeren in kwaliteitsvol onderwijs, een toegankelijke arbeidsmarkt en cultuur voor iedereen. "Armoede en onrechtvaardigheid zorgen voor een context waarin extremisme groeit", klonk het. Ook werd opgeroepen tot een "verstandige aanpak van terrorisme, binnen de grenzen van de democratische rechtstaat" en werd er gesteld dat het "beter is te investeren in preventie dan in repressie".

Een Gentse studente met Turkse roots vertelde hoe ze schrik had voor familie en vrienden na de aanslagen in Ankara en Istanboel. "Deze keer kwam de schrik van heel dichtbij", klonk het. "Dit was een zware klap voor ons allen." De Gentse imam en onderzoeker Brahim Laytouss drukte zijn afkeer uit voor het misbruiken van de islam.

Tijdens een minuut stilte vormden de aanwezigen een grote mensenketting op het Emile Braunplein. Onder de Gentse stadshal branden kaarsjes en staan boodschappen in krijt geschreven.

Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam zijn vanmiddag honderden mensen samengekomen voor en vredesmanifestatie naar aanleiding van de aanslagen in Zaventem en Brussel.

Het initiatief kwam van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en kreeg de steun van het Humanistisch Verbond en de vredesorganisatie PAX.

Er werd een minuut stilte gehouden en mensen legden bloemen en kaarsen neer.