Jeroen Brouwers alweer voor de rechter over bouwovertreding

Er komt maar geen einde aan de soap over de inbreuk op de Vlaamse wooncodex van een gebouw in Zutendaal in Limburg. De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers kocht het huis in bosrijk gebied in 1993. Twee jaar geleden besliste het hof van beroep in Antwerpen dat de schrijver het huis moet afbreken, maar het Hof van Cassatie verklaarde het arrest onwettig.

Het hof van beroep in Gent gaat op 10 juni een kalender bepalen voor de rechtszaak tegen Jeroen Brouwers. De schrijver moet zich verantwoorden voor de inbreuken op de Vlaamse wooncodex van zijn woning in Zutendaal in Limburg.

De auteur van "Bezonken rood" en "Geheime kamers" kocht het huis in 1993. In 2014 besliste het hof van beroep in Antwerpen dat het gebouw afgebroken moet worden.

Jeroen Brouwers en de stedenbouwkundige stapten naar het Hof van Cassatie. Omdat het hof van beroep in Antwerpen zich niet had uitgesproken over de afbraak van andere bouwwerken op de grond van Brouwers, werd het arrest nietig verklaard.

Het debat zal in juni heropend worden in het hof van beroep in Gent. De 75-jarige is een van de meest gelauwerde schrijvers van de voorbije halve eeuw. Hij won onder meer de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil en de Prijs der Nederlandse Letteren. Die laatste onderscheiding weigerde hij in 2007.