Kort voor aanslag in Maalbeek werd opdracht gegeven om metro te sluiten

Na de aanslag op de luchthaven in Zaventem werd de opdracht gegeven om de metrostations en de grote treinstations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor het publiek. Even later was er de explosie in het metrostel in Maalbeek. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) gezegd.

Jan Jambon heeft in de Kamercommissie vanmiddag het relaas van de feiten van dinsdag, de dag van de aanslagen in Zaventem en Brussel, geschetst. Een overzicht.

  • 7.58 uur: Er zijn twee explosies in vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. "Onmiddellijk na de ontploffingen werd de federale beleidscel samengeroepen op het crisiscentrum", zei Jambon daarover. "Prioritaire aandacht ging naar medische hulpverlening en evacuatie van de getroffen zone. Er werd onmiddellijk opgeroepen tot algemene verhoogde waakzaamheid. Alle openbare vervoersmaatschappijen en de private sector werden geïnformeerd en gesensibiliseerd."
  • 8.50 uur: "De beslissing wordt genomen om preventief de metro te evacueren", aldus Jambon.
  • 9.04 uur: Het OCAD kondigt dreigingsniveau 4 aan voor het hele land. De opdracht wordt gegeven om de metrostations en de grote treinstations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor het publiek.
  • 9.05 uur: het nationaal noodplan voor een terroristische aanslag wordt geactiveerd
  • 9.11 uur: er is een explosie in een metrostel in Maalbeek