Mechelse politie: "Nooit bewust informatie achtergehouden"

De Mechelse politie heeft nooit bewust informatie achtergehouden over een eventueel onderduikadres van Salah Abdeslam. Dat benadrukt korpschef Yves Bogaerts op een persconferentie. Wel is door een vergetelheid informatie niet in de databank geplaatst.
www.aurorebelot.com
De politie in de Vierwindenstraat, waar Abdeslam werd opgepakt.

Volgens onder meer Gazet van Antwerpen is een tip over het onderduikadres van Salah Abdeslam - waar hij vorige week ook werd opgepakt - meer dan drie maanden blijven liggen bij de Mechelse politie.

Zo zou een agent volgens de krant een rapport hebben gemaakt over Abid Aberkane, de neef van Salah Abdeslam. En ook het bewuste adres in de Vierwindenstraat - dat gehuurd werd door de moeder van Aberkane - zou daarin worden vermeld.Volgens de kranten werd het dossier "on hold" gezet door de korpschef.

Niets van aan, benadrukt de Mechelse politie op een inderhaast bijeen geroepen persconferentie. Volgens de korpschef was er in het bewuste rapport geen sprake over Aberkane, Abdeslam of een eventueel onderduikadres. Bovendien was de bron van de informatie "onduidelijk".

In het rapport wordt wel gesproken over een mogelijk derde persoon die aan het radicaliseren was en die gelinkt kon worden aan het adres in de Vierwindenstraat. Hij zou mogelijk ook in een ver verleden contact hebben gehad met de broers Abdeslam. Daar is wel een fout gebeurd, zegt de korpschef. Een van zijn agenten vergat namelijk de informatie door te geven aan de Algemene Nationale Gegevensbank.

Het Comité P is wel een onderzoek gestart naar de omstandigheden. "Daar zullen wij in alle transparantie aan meewerken", klinkt het. "Ik behoud het vertrouwen in mijn medewerkers en betreur dat de cel radicalisering van ons korps door deze berichtgeving foutief en negatief in beeld kwam. We laten het Comité P zijn werk doen en zullen nadien conclusies trekken."

Jambon wil onderzoek afwachten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wilde zich in de Kamer niet uitspreken over de berichten dat de Mechelse korpsleiding bewust cruciale informatie zou hebben achtergehouden over een onderduikadres van Salah Abdeslam. Jambon wacht het onderzoek af van het Comité P, dat toezicht houdt op de politie. "Ik vertrouw erop dat zij een grondig onderzoek zullen verrichten en wacht dan ook dat resultaat af."