Moureaux: "Mogelijk te voorzichtig geweest rond sociale mix"

De vroegere burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek Philippe Moureaux (PS) is "misschien wel te voorzichtig geweest rond de sociale mix". Dat heeft hij gisteravond gezegd in een programma op de Franse televisiezender France 2.

Moureaux was te gast in de aflevering van het debatprogramma "Des paroles et des actes", die gewijd was aan de terreurdreiging in Europa. Hij verwees in het begin van het gesprek naar zijn boek "La vérité sur Molenbeek", dat in februari verscheen en dat hij na de aanslagen in Parijs geschreven heeft.

"Ik leg in het boek uit dat ik na het einde van mijn mandaat (2012, red.) vormen van extremisme heb zien opkomen die ik ervoor nooit had gezien", zei hij. Op de vraag of hij spijt heeft van bepaalde zaken uit de periode van zijn burgemeesterschap antwoordde hij dat hij "misschien te voorzichtig is geweest rond de sociale mix" in zijn gemeente.

De socialist werd er daarop door Nadia Remadna, de voorzitster van de Franse vereniging "Brigade des Mères", van beschuldigd dat hij "geflirt zou hebben met de salafisten". "U hebt alle kaarten gespeeld, het racisme, de discriminatie. U hebt uw spel gespeeld en u hebt zich verbrand. En vandaag zijn het de moeders die de prijs betalen", zei Nadia Remadna.

"Het is waar dat ik goede banden had met de moskeeën, maar het was niet in die moskeeën dat mensen als Salah Abdeslam zijn geradicaliseerd", zei hij. "Ik heb me altijd sterk gekant tegen het idee van de verwerping van het andere", benadrukte Moureaux nog.

Moureaux was van 1992 tot 2012 burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Na de aanslagen in Parijs, toen bekend raakte dat enkele van de verdachten daar woonden, kreeg hij de wind van voren. Zijn lakse beleid zou de teloorgang van de gemeente in de hand gewerkt hebben, sommigen verwijten hem de situatie te hebben laten betijen uit electorale overweging.