Paasuittocht op luchthavens verloopt relatief vlot

Sinds vanmorgen draait de paasuittocht via de regionale luchthavens op volle toeren. Zowel op de luchthavens van Oostende als op die van Antwerpen verloopt alles relatief vlot, zij het hier en daar met wat vertraging. Jetairfly deelt intussen mee dat haar vluchten tot en met vrijdag 1 april op de regionale luchthavens blijven. Brussels Airlines meldt dat al haar langeafstandsvluchten vertrekken en aankomen op de luchthavens van Frankfurt en Zürich.

Op de luchthaven van Oostende zijn vanmorgen een 10-tal vluchten vertrokken. "Rond 7 uur vanmorgen was de luchthavenhal vol", meldt radiocollega Peter Decroubele. "Op een paar enkelingen na werd er niet geklaagd. De mensen waren vooral blij dat ze op vakantie konden vertrekken."

"Op een gewone vrijdag verwerken we in Oostende 550 vertrekkende en aankomende passagiers op 6 vluchten", zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair. "Vandaag zijn dat er 4.750 op 32 vluchten." Hij bevestigt dat alles vrij vlot is verlopen in Oostende. "Op een bepaald moment was er wel een flessenhals aan de veiligheidscontrole."

Vanhaelemeesch verwacht dat de drukte in Oostende de komende dagen iets zal afnemen. "Morgen zal alles iets gespreider verlopen. Nog zeker tot en met vrijdag 1 april leidt Jetairfly alle vluchten die gepland waren op Brussels Airport om via regionale luchthavens, voornamelijk Oostende, en ook Charleroi en Luik. Zo wil Jetairfly zijn reizigers nu al duidelijkheid bieden over de eerste paasweek."

"Zéér kleine luchthaven"

Zoals bekend heeft Brussels Airlines zijn intra-Europese vluchten verplaatst naar de luchthavens van Antwerpen en Luik. Ook daar verloopt alles vlotjes. "Bagage net afgegeven. Niet druk momenteel", sms't de zus van een collega die vanuit Antwerpen vertrekt naar Edinburgh. "Zéér kleine luchthaven", stelt ze vast.

Net omdat de kleinere regionale luchthavens geen grote vliegtuigen met veel overstappende passagiers aankunnen, heeft Brussels Airlines haar langeafstandvluchten van en naar Afrika en de Verenigde Staten verplaatst naar de luchthavens van Frankfurt en Zürich. Voor de vluchten naar Toronto, in Canada, wordt nog aan een oplossing gewerkt.

Morgenochtend landt een vlucht uit de Congolese hoofdstad Kinshasa op de luchthaven van Luik. Die luchthaven heeft Brussels Airport trouwens gevraagd om extra personeel ter beschikking te stellen. "In termen van passagiersverwerking zitten we nu aan het dubbele van onze maximale capaciteit", zegt woordvoerder Christian Delcourt. "Normaal gezien zouden we nu 5 of 6 vluchten gehad hebben, terwijl er dat vandaag 120 zijn." Dat komt omdat onder meer Brussels Airlines, Thomas Cook, Iberia en British Airways hun vluchten van Brussel naar Luik afleiden.