Protest tegen Obama op 40e verjaardag van militaire putsch in Argentinië

Tienduizenden mensen zijn gisteren op straat gekomen in Argentinië om, onder het motto "Nooit meer!", de staatsgreep van de laatste militaire dictatuur (1976-1983) te herdenken. Mensenrechtenorganisaties en linkse en peronistische (aanhangers van ex-president Juan Perón, red.) groeperingen verzamelden zich voor de hoofdzetel van de regering op de Plaza de Mayo in Buenos Aires. De Amerikaanse president Barack Obama, die op bezoek was in het land, werd door veel betogers op de korrel genomen.

De aanwezigen vroegen een grondig onderzoek naar de misdaden van het militaire regime en naar de participatie van burgers. Ze klagen aan dat de Amerikaanse overheid in het verleden militaire dictaturen zoals die in Argentinië ondersteund hebben.

Mensenrechtenactivisten drukken wel hun tevredenheid uit over de door de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigde vrijgave van geheime documenten rond de dictatuur. De VS moeten zich ook buiten Guantanamo in Cuba zorgen maken over de mensenrechten, zei de president.

Obama nam tijdens zijn bezoek aan Argentinië samen met zijn collega Mauricio Macri deel aan een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van het regime bij het monument Parque de la Memoria in Buenos Aires. Daarna vertrok Obama met zijn familie terug naar de Verenigde Staten, maar stopte eerst nog in Bariloche, in Patagonië, voor een rustpauze.

Tijdens de militaire dictatuur zijn in het Zuid-Amerikaanse land volgens mensenrechtenorganisaties tot 30.000 mensen ontvoerd en vermoord.