Salah Abdeslam: "Geld kwam van Brahim, verantwoordelijkheid bij Abaaoud"

Salah Abdeslam minimaliseert zijn eigen rol bij de aanslagen van Parijs en wijst vooral naar zijn broer Brahim en Abdelhamid Abaaoud. Dat zou althans blijken uit het verhoor van de terreurverdachte dat de Franse tv-zender BFMTV kon inkijken.

De terreurverdachte zou tijdens het verhoor na zijn arrestatie eind vorige week benadrukt hebben dat zijn broer - die stierf bij de aanslagen in Parijs - een centrale rol heeft gespeeld. Zo geeft Abdeslam toe hotels en auto's te hebben geregeld voor het terreurnetwerk, maar zou dat allemaal op vraag van broer Brahim zijn gebeurd. Ook de bommengordel die hij droeg kwam van die kant, zo klinkt het.

Uit de verslagen zou ook moeten blijken dat de hele financiering in handen was van broer Brahim. "Elke keer dat ik zaken moest betalen om de aanslagen voor te bereiden, kwam het geld van Brahim", zo zou hij hebben gezegd.

De verantwoordelijkheid van de aanslagen zou Abdeslam dan weer helemaal in de schoenen van Abdelhamid Abaaoud schuiven, de terrorist die later werd doodgeschoten door de Franse politie. Iemand die de verdachte ook heeft leren kennen door zijn broer, zo blijkt. "Ik heb hem gezien in Charleroi in de nacht van 11 op 12 november. Het is de enige keer dat ik hem heb gezien in mijn leven."

Abdeslam heeft volgens BFMTV daarnaast ook verklaard dat hij zichzelf moest opblazen in Parijs, maar dat uiteindelijk niet heeft gedaan. Iets wat eerder ook al werd gezegd door de Franse procureur Francois Molins.