Salah Abdeslam weigert verklaringen af te leggen

Salah Abdeslam weigert sinds de aanslagen in Brussel en Zaventem verklaringen af te leggen. Dat meldt het federaal parket en werd vanmiddag ook al bevestigd door minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
Kurt Desplenter

Salah Abdeslam werd vorige week vrijdag opgepakt. De volgende dag werd hij voor de eerste keer verhoord. Om medische redenen -Abdeslam werd tijdens zijn arrestatie in het been geschoten door de speciale eenheden- kon hij niet eerder worden verhoord.

Het eerste verhoor duurde twee uur en overliep de belangrijkste punten van het lopend onderzoek naar de aanslagen in Parijs, aldus het parket. Later op de dag werd hij tot twee keer toe verhoord door de onderzoeksrechter die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Het eerste verhoor duurde één uur en ging over het dossier in verband met de aanslagen in Parijs. Het tweede verhoor ging over het Europese aanhoudingsmandaat uitgevaardigd door de Franse gerechtelijke autoriteiten.

Tijdens dat laatste verhoor verklaarde Abdeslam uitdrukkelijk dat hij geen verdere verklaringen zou afleggen en beroep wenste te doen op zijn zwijgrecht.

Abdeslam werd dinsdag opnieuw verhoord, onmiddellijk na de aanslagen in Zaventem en Brussel. Hij weigerde echter enige verklaring af te leggen.