UGent wil puntenbonus voor studenten met modeltraject

De UGent vindt dat studenten er te lang over doen om hun studies af te ronden en onderzoekt daarom of studenten met een modeltraject een puntenbonus van drie procent kunnen krijgen. In mei wordt vermoedelijk de knoop doorgehakt, bevestigt de UGent aan De Morgen.

“We willen studenten aanmoedigen om net dat tikkeltje meer te doen om vlotjes over de streep te komen, maar het is niet de enige en zeker niet de hoofdmaatregel die we willen nemen”, zegt woordvoerster Stephanie Lenoir. De UGent wijst op een reeks oriënterende maatregelen, zoals de oriënteringsproef, om ervoor te zorgen dat studenten al van in het begin op hun plek zitten, maar ook op remediërende maatregelen. “Er moet een bepaalde voortgang gemaakt worden, zodat mensen niet eindeloos een vak hier en een vak daar afleggen.”

De UGent is van plan het systeem in te voeren voor zowel bachelor- als masterstudenten. Het systeem kan er niet voor zorgen dat studenten die gebuisd zijn, hun tekort via die puntenbonus kunnen ophalen, maar kan wel het verschil maken tussen wel of niet een (grote) onderscheiding.

Systeem roept vragen op

Er rijzen heel wat vragen rond het systeem. Is het juridisch gezien mogelijk dat een student meer punten krijgt dan hij kreeg voor het afleggen van zijn examens? Bovendien lijkt de puntenbonus ook in te gaan tegen het inclusieve onderwijs dat de UGent nastreeft en zou het de ongelijkheid tussen studenten kunnen vergroten.

Volgens rector Ann De Paepe zijn de studenten zelf ook voorstander van het systeem. Ondertussen gaf de onderwijsraad een negatief advies, maar dat is niet bindend. In mei moet de raad van bestuur de knoop doorhakken.